p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Pensions de jubilació per al personal secularitzat de l'Església Catòlica (III)

CIL | 09 Juliol, 2007 16:40 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

A la seu de l’Associació Picalsud –Pobles i Cultures del Sud- es reuneixen els màxims representants de l’Associació SABAL –Secularitzats Associats de Balears- per analitzar les notícies més recents que afecten aquest ampli col•lectiu arreu de l’Estat espanyol.

S’hi informa que el Butlletí de les Corts Generals núm. 126-12, de dia 5 de juny de 2007, recull el text d’unes esmenes presentades al Congrés dels Diputats per tres grups parlamentaris, al projecte de Llei de mesures en matèria de seguretat social.

Algunes d’aquestes aportacions tenen molt a veure amb el personal secularitzat (sacerdots, religiosos i religioses de l’Església Catòlica), d'arreu de l’Estat espanyol.

El Grup Parlamentari Català - Convergència i Unió -, a través del seu portaveu, Joan Antoni Duran i Lleida, presenta una esmena d’addició (núm. 121), que afegeix una nova disposició sobre religiosos secularitzats, amb aquests termes:

“El pagament de les cotitzacions socials que corresponguin pels períodes de l’exercici sacerdotal o professió religiosa, realitzats pels sacerdots, religiosos i religioses secularitzats, amb anterioritat a l’entrada en vigor dels Reials Decrets 2398/1977, de 27 d’agost, i 3325/1981, de 29 de desembre, es realitzaran amb càrrec als corresponents Pressuposts Generals de l’Estat”.

Es pretén solucionar així, de manera definitiva, la problemàtica existent fins ara.

D’altra banda, del Grup Parlamentari d’Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya Verds, hi afegeix una esmena (núm. 76) que reclama una nova disposició addicional. La presenta i signa el portaveu Joan Herrera Torres , i apareix redactada d’aquesta manera:

”El Govern, sens perjudici de les diligències que s’instrueixin en els òrgans jurisdiccionals, establirà un diàleg amb l’Església Catòlica i la confederació de Religiosos i Religioses amb la finalitat de trobar mecanismes de cofinançament que permetin d’abordar una solució satisfactòria per tal de considerar com a cotitzats a la Seguretat Social els períodes de ministeri sacerdotal o professió religiosa dels sacerdots i religiosos de l’Església Catòlica secularitzats”.

Com a motivació, s’aporten dades relacionades amb la legislació vigent a l’actualitat, segons les quals sembla convenient revisar el règim de finançament de millota de la protecció social, en funció dels anys exercits com a sacerdot o religiós/a, de manera que no recaigui exclusivament en el beneficiari, sinó que existeixin mecanismes d’aportació de les institucions per a les quals varen prestar servei.

Finalment, la diputada Begoña Lasagabaster Olazábal, del Grup Parlamentari Mixt, hi presenta també una esmena d’addició reclamant que s’hi afegeixi una disposició transitòria segona sobre el personal secularitzat, en aquests termes:

“L’Estat contemplarà en l’acord que signa per a la finançament de l’Església Catòlica una partida finalista destinada al finançament del capital necessari per a l’amortització del cost anual derivat dels Reials Decrets que emparen sacerdots i religiosos secularitzats que s’hi acullen i que contempla la disposició addicional 19ª de la Llei 13/1996”.

Fonamenta aquesta esmena plantejant que fins ara ha resultat tan feixuc per a les persones afectades, que ha fet impossible a la pràctica respectar l’esperit d’aquesta mateixa Llei.

A la reunió dels membres de SABAL, realitzada a la seu de l’Associació Picalsud, de Palma, s’arriba a la conclusió que tots aquests grups parlamentaris, efectivament, poden dir que han fet alguna cosa a favor d’aquesta causa. Cosa que sempre és d’agrair.

Però, en realitat, s’ha de reconèixer que fins ara no s’hi ha aconseguit res de res. I que fa falta exercir molta més pressió damunt dels diversos grups parlamentaris, sobretot damunt del Grup Parlamentari Socialista que dóna suport al Govern espanyol, perquè, abans de finalitzar aquest any 2007, s’acabi de perfilar tot quant fa falta perquè aquesta iniciativa quedi totalment enllestida i acabada.

Membres de SABAL

Traduccions:
- Español
- English
- Français

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb