p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Pobles i Cultures del Sud, a Mallorca

CIL | 07 Setembre, 2006 09:40

L'Associació PICALSUD -POBLES I CULTURES DEL SUD- és una iniciativa cívica que neix a Mallorca el 3 de març de 2005, fruit i conseqüència de molts anys de treball solidari dels seus membres.
Senzillament i modestament en contacte directe amb realitats socials d'alguns dels països més empobrits de la Terra, se'ls veu en la perspectiva de ser una de les conseqüències ineludibles del model capitalista imperant arreu del món.

Aquesta entitat cívica mallorquina, senzilla i modesta, que roman inscrita amb el número 5391 de la Secció Primera del Registre d'Entitats Jurídiques del Govern de les Illes Balears, pretén continuar i consolidar alguns dels esforços solidaris efectuats des del si de diverses entitats arrelades a Mallorca.
Sobretot d'algunes que, des de l'any 1979 ençà, s'han afanyat a impulsar i promoure la defensa pràctica i concreta dels drets humans -individuals i col·lectius, de persones i de pobles-, en la mesura de les pròpies possibilitats i sense cap altra pretensió que donar-hi una mà amiga.

L'afany de lucre n'és totalment absent, d'aquestes entitats, ara i en temps passats.

 • PICALSUD vol esdevenir, si més no, una de les petites branques brostades de l'arbre esponerós que representa la creació del Grup de Drets Humans de Mallorca l'any 1974.

 • Vol continuar, d'alguna manera, la tasca iniciada pel 'Comitè de Solidaritat amb Amèrica Llatina' , creat a Palma l'any 1979, amb membres de l'exili xilè i gent mallorquina sensible a les situacions de repressió que es viuen aleshores al continent sudamericà.
  Dictadures militars com l'argentina, la xilena, la boliviana, la nicaragüenca, la salvadorenca o la guatemalenca són al punt de mira constant de les actuacions públiques que desplega l'entitat.
  Com també la col·laboració i el contacte amb altres entitats solidàries dels Països Catalans, com és el cas d'Entrepobles'- en tasques relacionades amb els campaments de refugiats guatemalencs.

 • PICALSUD vol fer-se ressò de la labor que s'afanya a desplegar-hi la 'Secció Local d'Amnesty International a Palma'implantada a l'illa de Mallorca l'any 1979, amb la finalitat de defensar els drets de les persones empresonades o torturades per motius de consciència -idees, religió, opinió, dissidència, etc-.
  En aquella època, s'hi intensifiquen accions orientades a fer conèixer la situació nicaragüenca i les tasques de govern desplegades pel Front Sandinista d'Alliberament Nacional, com també la lluita popular impulsada pel Front Farabundo Martí per a l'Alliberament Nacional.

 • PICALSUD vol fer reviure la tasca solidària desplegada per la 'Federació d'Associacions de Veïns de Palma', sobretot amb motiu de la 'Campanya SOLISUD' realitzada amb motiu de la celebració crítica del 'Cinquè Centenari' de la descoberta d'Amèrica, l'any 1992.
  L'aportació econòmica per a la construcció al Perú d'uns rentadors públics a Manchay Alto, o les beques d'estudi per a infants que acudeixen a la 'Casa de Cartón' a Lima, en són algunes mostres.

 • També vol ampliar encara més l'acció solidària desenvolupada des de l'Associació de Veïns del Camp Rodó que aconsegueix alguns suports institucionals i s'afanya a aportar recursos propis destinats a projectes d'ajuda solidària al Perú, a la dècada dels anys 90.
  És el cas del projecte EDUCALTER, una xarxa educativa alternativa escolaritzada al Perú, al front de la qual se situa el mallorquí Mariano Moragues i Ribas de Pina, director d'una escola que manté oberta a Lima amb la denominació 'La Casa de Cartón'.
  O el suport al projecte de biblioteques populars obertes a tres districtes de la ciutat de Lima -Villa el Salvador, Chorrillos, San Juan de Lurigancho-, al front del qual roman la mallorquina Isabel Duran.
  Es tracta d'un centre d'investigació, documentació i assessoria poblacional (CIDAP) creat a Lima l'any 1979.

 • PICALSUD vol esdevenir la continuadora directa de la 'Fundació PICAMALL -Poble i Cultura a Mallorca-', entitat creada el 24 de novembre de 1994, reconeguda, classificada i inscrita al Registre de Fundacions de la comunitat autònoma de les Illes Balears (CIF G07985963) com a fundació privada amb caràcter cívic.
  Entre d'altres activitats, l'entitat s'afanya a obtenir recursos econòmics destinats a la construcció d'un pou per a abastament d'aigua potable al Perú, al col·legi parroquial 'Niña María de Manchay Alto'; com també per al projecte d'Una escola ben gestionada a Vichayal (Paita), per al qual presenta sol·licitud d'ajuda al Fons Mallorquí de Solidaritat (que li és denegada per manca de pressupost disponible...)
  Així mateix, en els darrers tres anys s'ha dedicat a fer arribar ajuda econòmica a una família piurana que precisa d'atenció sanitària especialitzada en el tractament de la hidrocefàlia amb què ha nascut un dels infants, de manera que es pugui fer front a aquesta disfunció.

  La Fundació PICAMALL s'ha de dissoldre, precisament amb motiu del canvi de legislació i normativa aplicable a aquestes entitats jurídiques, com a conseqüència de l'entrada en vigor de la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de Fundacions.
  Aleshores, el Patronat de la Fundació pren la decisió de transformar-la en una associació sense afany de lucre.
  És així com sorgeix l'Associació PICALSUD -Pobles i Cultures del Sud-.

A més d'aquestes indicacions que assenyalen alguns dels antecedents que condueixen a crear l'Associació PICALSUD -POBLES I CULTURES DEL SUD-, se'n poden destriar més detalladament les activitats desplegades seguint allò que es va penjant periòdicament al blog que porta el nom picalsud.
Com s'expressa a la capçalera, s'hi pretén, amb una mica de seny i no poc ímpetu, contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -
S'hi pot veure que el local de l'Associació PICALSUD roman obert a altres entitats similars que s'hi vulguin retrobar.
És el cas d'associacions d'immigrants, de veïns, de secularitzats, d'estudiants, etc.

Finalment, un recull de tot quant s'ha fet i publicat per part d'un dels membres fundadors de l'Associació es pot veure difós més àmpliament en aquesta pàgina web.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb