p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

La presó de Palma, reducte denigrant i degradant

CIL | 05 Agost, 2008 10:31 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

En degradant i denigrant reducte s'està convertint aquest recinte, de teulada blava immensa, a l'ombra de la qual s'aixopluguen i romanen recloses centenars de persones considerades delinqüents a Palma.

Un degradant reducte. Efectivament. En atansar-s'hi, hom pot constatar que s'hi aconsegueix l'objectiu de desposseir de la dignitat humana qualsevol persona. Envileix a qui s'hi acosta, fins a límits increïbles i inimaginables.

Un denigrant reducte. També s'hi veu ben a les clares, ningú no ho pot negar, que contribueix a posar la gent en molt mala fama. La que hi roman reclosa, la que hi treballa, i la que s'hi acosta.

Un reducte degradant i denigrant alhora.

Aquesta obra d'enginyeria avançada, fortificació completament tancada, convertida en un dels llocs i/o situacions més difícils d'expugnar, s'aixeca amenaçant a la vorera esquerra de la carretera Palma-Sóller, a molt poques passes de l'antic centre penitenciari, la presó provincial de Balears.


Centre penitenciari de Palma, a la carretera de Sóller
(Foto: P i c a l s u d)

Des que hi acompany el bon amic meu, el mateix dia que ingressa a la presó de Palma, -moment en què se'm posa la pell de gallina quan he de comprovar en carn pròpia que resulta molt crua, molt dura i molt inhumana una situació d'aquestes característiques-, han hagut de passar alguns dies fins que arrib a saber i tenir una mica aclarit què he de fer per poder posar-m'hi en contacte.

No hi ha hagut manera d'aconseguir-ho fins passats quatre dies després. I això que ho he intentat de totes les maneres possibles:

 • - Demanant-ho allà mateix, el mateix dia de l'entrada... Se'm dóna un fullet molt malgarbat, indigne i irrespectuós, redactat íntegrament i únicament en castellà, amb una lletra tan petita que fa que t'hagis de traure els ulls per arribar a saber què hi ha escrit!
  La ciutadania d'aquestes illes nostres es mereix, certament, una mica més de respecte per part d'Institucions Penitenciàries!
 • - Anant-hi personalment, a peu... Justament, en aquell moment no és hora d'atendre el públic i, a més a més, és cap de setmana.

 • Marcant el número de "telèfon d'informació a l'exterior" recaptat als moments primers -971 22 42 06-... només s'atén en horari d'oficines i roman gairebé sempre ocupat...

 • Enviant-hi missatges electrònics a capellans de la presó, informant-hi del cas... no deuen haver tengut temps de contestar-me encara...

 • Fent consultes al misser del meu amic... m'he de llevar del cap la idea que allò sigui cap hotel de cinc estrelles...

A la fi, quatre dies després d'haver ingressat a la presó de Palma el meu amic, arrib a saber què he de fer per poder accedir a contactar-hi d'una manera o una altra:

Li he d'escriure una carta... no la hi puc dur personalment, a la presó... la hi he d'enviar per correu ordinari, al seu nom, amb l'adreça postal Apartat de Correus 2016 (Palma de Mallorca. Imprescindible posar-hi el remitent!)

I a esperar s'ha dit!

Segons se'm diu, un cop he pogut contactar per telèfon amb Treballadores Socials de la presó de Palma a través del 971 22 42 00, d'alguna manera arribaré a saber que la carta enviada ha arribat efectivament al destinatari...!!!

Què hi he de posar, necessàriament, a l'interior del sobre, perquè el meu amic pugui aconseguir que jo pugui visitar-lo, com a molt, un dia a la setmana, dissabte o diumenge, si el director de la presó hi ve a bé i ho autoritza?

Idò, en aquesta carta, hi he de posar totes aquestes dades:

 • El meu nom i els meus llinatges
 • El número del meu DOI
 • El número del meu telèfon
 • I, sorpresa! UNA FOTOCÒPIA DE LA DARRERA FACTURA DEL MEU TELÈFON, que acrediti que efectivament el número que hi pos figura a nom meu!!!!!!!!!!!!
  I, és clar, totes les altres dades meves personals i de trucades telefòniques que s'hi pengen, vaja!!!!!!!!!!!

Davant d'això, qui pot pensar i creure, ni que sia per un instant molt breu, que aquesta presó de Palma no és cap reducte degradant i denigrant alhora? ! Vos puc assegurar que jo m'hi he sentit degradat i denigrat alhora, aquests dies passats!

Certíssimament!

No tan sols degrada i denigra la gent que es troba dintre. També denigra i degrada la dignitat de molta gent que es troba fora i que voldria acostar-s'hi amb la millor de les bones intencions.

Fins i tot, quan no pretén cap altra cosa que complir amb una d'aquelles vuit obres de misericòrdia que s'assenyalaven al catecisme catòlic d'altres temps: visitar presos...

Cecili Buele i Ramis
Mallorca, agost 2008.

NOTA catòlica:
59. La tradició espiritual de l'Església, seguint una indicació específica de Crist (cf. Mt 25,36), ha reconegut en la visita als presos una de les obres de misericòrdia corporal. Els que es troben en aquesta situació tenen una necessitat especial de ser visitats... (Exhortació apostòlica postsinodal Sacramentum Caritatis del Sant Pare Benet XVI a l'episcopat, al clergat, a les persones consagrades i als fidels laics, 22 de febrer de 2007)

AMÈN! AIXÍ SIA!.

Comentaris

CIL

agraït al DdB

CIL | 09/08/2008, 22:31

Agraesc que el Diari de Balears n'hagi volgut fer un breu esment dia 9 d'agost...

Mallorca LLevant

destrucció

Mallorca LLevant | 09/08/2008, 13:02

el tren també destruirà mallorca

Llorenç Buades Castell

Presons

Llorenç Buades Castell | 07/08/2008, 06:15

Aquest amic teu, Cil, com molts altres,no sortirà "redimit" de la presó,i molt probablement sortirà en pitjors condicions de les que va entrar en relació a les seves obligacions presents i futures.
Les presons s'omplen de gent pobre en un procés d'americanització de la nostra societat. Probablement els costs econòmics, socials i humans de les presons haurien de generar un debat que no es produeix, perquè a la fi, allò que es paga amb molts processos judicials, i els posteriors, derivats de l'estada a la presó permetrien garantir una vida digna a molts petits delinqüents pobres que no han disposat de recursos per a la seva subsistència.
Però a la nostra societat, als partits polítics, a les xarxes socials, aquest debat no hi és.
Els delinqüents rics no solen passar per la presó, o el seu pas és de curta durada.
Tal vegada més que presons, allò que calen són "composicions", un recurs que s'usà en altres èpoques i en societats que en algunes qüestions no eren més bàrbares que l'actual,per a la reparació dels mals causats.
Hem comprovat que per a alguna gent, les presons són un bon negoci.
Afortunadament encara hi ha gent, la gent del món llibertari, que es pronuncia contra les presons.
Perquè la rehabilitació no passa per la presó.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb