p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Crida per la conservació del patrimoni històric, a Palma

CIL | 28 Juliol, 2008 20:48 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Del bon company Antoni I. Alomar m'arriba missatge reclamant atenció pública a la destrucció del patrimoni històric que s'està produint en l'obra emblemàtica del convent de Santa Clara, a Palma, un dels vestigis que ens queden del temps del rei en Jaume...

Això és una crida pel Convent de Santa Clara, feta a persones que creim que són conscients de la importància del Patrimoni, perquè aportin la seva corresponsabilitat, amb accions o amb idees, perquè les coses canviïn, de manera que això no pugui tornar a passar.

La intervenció de restauració que es duu a terme al Convent de Santa Clara de Palma, inclou actuacions que clarament vulneren les lleis de Patrimoni, les recomanacions de la UNESCO sobre protecció del Patrimoni Històric, i més concretament la fitxa de conservació pròpia del monument que figura en la seva declaració per a la seva protecció. La part afectada, per la seva antiguitat (principi de 1256) i importància històrica, té a més especial rellevància per al nostre patrimoni.

La intervenció vulnera la llei i les especificacions i directives d'intervenció per a la seva protecció, almenys en dos supòsits:

-canvia la morfologia del monument quan modifica la inclinació de la teulada i redueix el pendent de manera molt significativa, per a anivellar-lo amb una part més moderna (s. XVI) que ve a continuació, és a dir que en contra del que diu la llei no conserva les seves característiques tipològiques més notables ("....respecte a la composició volumètrica [....] haurà de conservar-se en la mesura necessària per a preservar les seves característiques tipològiques....")

-introdueix un element que posa en perill l'equilibri material i estructural de l'edifici quan afegeix un cèrcol de formigó armat que corona els murs de tàpia (molts d'experts han avisat de les conseqüències negatives que poden tenir aquestes intervencions) i vulnera les normes de conservació específiques (".....i s'han d'utilitzar els seus sistemes i materials de construcció tradicionals...."). Aquest cèrcol produeix a més una modificació morfològica quan eleva l'altura dels murs. Es tracta, d'altra banda, d'una intervenció clarament irreversible.

-es pot afegir que és una intervenció que no respecta els valors que varen motivar la seva declaració de monument i procedeix a la recreació dels elements de l'edifici i no a la seva conservació i consolidació com la llei mana: "Respecte a les cobertes [...] conservació i restauració".

-d'altra banda afegeix a les cobertes un element que no han tingut mai, com són canals metàl·liques de recollida de pluvials, i així distorsiona la lectura històrica del conjunt. Per cert, el projecte ho planteja de manera fraudulenta parlant de "reparació" i "reposició". La intervenció que es duu a terme està finançada pel Ministeri de Foment i s'ajusta a un projecte aprovat per la "Comissió de Patrimoni" del Consell Insular -òrgan polític de control decisiu i preceptiu en qualsevol intervenció de conservació de Béns Patrimonials- després de rebre el vistiplau de la Ponència Tècnica.

En el projecte són ben explícites les intervencions inadequades que s'efectuen, com la modificació de la inclinació de la teulada i la col·locació del cèrcol de formigó. Com a projecte de restauració és extremadament vague i pobre. L'informe d'un restaurador (afegit a petició de la Ponència) és deficient, ja que, entre altres defectes, no descriu les característiques materials i constructives exteriors i és sobretot incomplet, perquè només fa referència a la restauració d'elements interiors, fustes de la sostrada i murs interiors, i quant als seus criteris, són correctes, però no s'apliquen.

El projecte, com a projecte de restauració, i més tractant-se d'un edifici d'aquesta importància, no reuneix les condicions mínimes necessàries per a ser aprovat: no té una descripció completa de materials i sistemes constructius, d'una història material del monument, de l'anàlisi rigorosa, no fa descripció de patologies ni estableix un diagnòstic seriós i complet, i en conseqüència no fa una justificació metodològica de les intervencions en funció d'un diagnòstic.

¿Com en un monument d'aquesta importància s'ha aprovat un projecte que, d'una manera tan clara, vulnera les mesures bàsiques de protecció? ¿Vol dir que els responsables no saben com ha de ser un projecte de conservació?

En qualsevol cas és evident que ha fallat el mecanisme de control establert per a protegir el nostre patrimoni. I un punt encara més preocupant: en aquest cas ho hem detectat, però, ¿quantes intervencions es deuen haver fet amb aquest nivell d'incompetència per part de les propostes i aquesta falta d'exigència per part dels responsables de vetlar per la preservació de la nostra història?

Davant la gravetat dels fets s'han cursat escrits de denúncia i petició de paralització cautelar de les obres a les institucions següents:

Sotssecretaria de Protecció del Patrimoni Històric Consell Insular. A més s'ha avisat l'Ajuntament. El fet també s'ha fet públic a través d'ARCA i dels diaris (que cal notar que ha tret el tema amb poc èmfasi i ha tengut poc ressò).

A pesar d'aquestes denúncies fins ara no s'ha produït cap reacció de les institucions ni de la societat. A qui li importa el Patrimoni? Ja sabem que a molt poca gent, però en l'òrgan que té la responsabilitat pública de preservar-lo es troben a faltar, almenys, rigor i ponents especialitzats en conservació capaços d'entendre prou els principis i criteris que inspiren les lleis de protecció.

Palma, 28 de juliol 2008

Rosario Alomar
Ramón Sánchez-Cuenca

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb