p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

A quaranta anys del Maig del 68

CIL | 16 Maig, 2008 10:24 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Som un d'aquells que se sent ben orgullós de pertànyer a la generació del Maig del 68. El mes de juny de 1968 acabàvem la carrera, amb tretze anys seguits d'estudis eclesiàstics. N'érem 15 els condeixebles. Gairebé tots ens hi reconeixem encara ara. Cadascú dins del seu àmbit.

El fet és que, quaranta anys enrere, la nostra vida transcorre per viaranys força distints als d'ara. Alguns, d'una manera o una altra, continuam amb les mateixes dèries i cabòries. D'altres n'hi ha que, un cop girada la casaca, prefereixen voltar pel món amb altres inquietuds o pertinences.


Prestatgeries plenes de revistes editades en català

A una mesada del quarantè aniversari de la feta, tenc l'oportunitat de llegir i rellegir alguns escrits trobats a la revista Serra d'Or (abril 2008) -exposada com d'altres centenars, al Quiosc.cat obert al Parc de les Estacions de Palma en aquests mateixos dies.

Vet ací una petita mostra d'allò que més m'ha cridat l'atenció:

“El Maig del 68 consagra un gran canvi en l'acceptació de la diversitat de costums i formes, posa en qüestió moltes certeses heretades, estimula l'emancipació de la dona i la lluita contra la posició subalterna en què ha estat durant segles, dóna ales al pacifisme i al voluntariós altermundialisme de tantes oenagés i, sobretot, consagra la llibertat individual i el valor de la sinceritat i de l'autenticitat per damunt de tota convenció social. El Maig del 68 esdevé una revolta dominada per la utopia!” - Oriol Pi de Cabanyes.

“La dècada dels seixanta està dominada intel·lectualment per l'impacte del marxisme a tot Europa. La revolta dels estudiants del Maig del 68 es produeix arreu del món civilitzat. Els fet de maig són, en tot cas, una revolució més cultural que social i política. “La revolució és el preu que s'ha de pagar per les reformes que no han estat fetes” (Paul Ricoeur) - Jordi Porta Ribalta.

“Entre les conseqüències històriques positives de l'esperit del Maig del 68, destaquen la superació de la rigidesa en els costums, la visibilitat de les reivindicacions de la dona i de determinades minories, la inclusió del tema dels drets civils en l'agenda de tots els partits polítics, l'obertura de la cultura oficial a les manifestacions de la cultura pop...” - Ferran Sáez Mateu.

“El divorci, la despenalització de l'avortament, la normalització de l'homosexualitat, el nous rols de la dona, els models pedagògics predominants, els nous tipus de família, , la consciència ecologista, els drets de les minories, la recerca de canals democràtics més participatius, l'èxit de les ONG, l'objecció de consciència, la crítica generalitzada als polítics, l'hedonisme de consum massiu, l'interès per una espiritualitat individual sense esglésies, la infantilització del mercat o el prestigi de l'autenticitat són elements que no s'explicarien fàcilment sense l'empremta del Maig francès i de la resta de revoltes coetànies, des de Califòrnia fins a Praga passant per Mèxic...” - Francesc-Marc Álvaro.

El Maig del 68, per a mi, és l'avantsala on tenc l'oportunitat de romandre, just abans d'emprendre el vol cap a terres d'Àfrica, d'Amèrica Llatina, dels Països Catalans... amb un bagatge que consider molt valuós fins i tot ara: la rebel·lió i la lluita!


Instal·lació muntada al Parc de les Estacions, de Palma

Per contribuir una mica, encara que només sia en la mesura de les nostres minses possibilitats, a deixar aquest món una mica millor d'així com l'hem trobat, en algun aspecte!

Per contribuir una mica, encara que només sia en la mesura de les nostres minses possibilitats, a transformar aquest món que tenim avui dia en el món que volem tenir demà!

Per contribuir una mica, encara que només sia en la mesura de les nostres minses possibilitats, a implantar en aquest món nostre aquell cel nou i aquella terra nova, on la Dona Justícia sigui madona i senyora de tot quant s'hi belluga!

Ens queda, encara, moltíssim a fer! Que no ens manquin mai les ganes!

Cecili Buele i Ramis,
Mallorca, 16 de maig de 2008

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb