p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Un gran hospital al costat d'un gran torrent?!

CIL | 11 Novembre, 2007 22:07 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

De Madrid estant, se'ns ha volgut encolomar la macroconstrucció d'un hospital. Se li ha assignat un lloc que a qualsevol racó peninsular hauria estat considerat increïblement perillós. Aquí a Mallorca, emperò, se'l considera el més adient.

S'encomana la construcció i la realització del gran projecte de la seva construcció a un grapat d'empreses d'àmbit estatal, empreses forasteres que mantenen la seva seu central -i, sobretot la seva seu fiscal- a la “meseta” castellana.

No dubten gens ni mica a deixar en un racó, ben oblidades, les observances tècniques més elementals, tant pel que fa al subsòl d'aquestes terres, com pel que té a veure amb l'entorn i el medi ambient que envolta el gran solar des de fa segles.


Les cases de Son Pons de la Terra

Saben ben cert i romanen ben segures que, amb uns estols tan grans de gent ben ordenada que hi viu ja ben submisa i a les ordres, la ciutadania illenca hi oferirà molt poca resistència, la més mínima que s'hagi patit mai en cap altre indret d'aquest planeta.

Tot ha quedat fermat i ben fermat a la "meseta" castellana!

A qualsevol altre racó del món i de la bolla, seria vist com una capbuidada horripilant de primer ordre. Aquí, en canvi, ben bé es pot vendre com una històrica millora per al conjunt de la ciutadania, realitat hospitalària tan avançada que encara no se n'ha vist cap altra d'igual enlloc del món.

I els haurem de fer creure que ens ho creim!...

Tiren endavant amb un projecte que, de bon començament comporta milions i milions d'euros a balquena: quantitats que, ben segur, amb el pas del temps, en veuran incrementat considerablement l'embalum, fort i no et moguis...

Coses aquestes, que saben bé i que coneixen a la perfecció els nostres governants. I s'hi avenen, mirant de passar-hi per damunt, com de puntetes... No fos cosa que s'enfonsàs aquest negoci ben muntat!

En canvi, els qui hem tengut l'oportunitat de viure un temps pels voltants de Son Espases, encara que només hagi estat durant uns anys de la segona meitat del passat segle, sabem prou bé que no és un dels indrets més adequats per construir-hi un hospital de referència,

Sobretot amb la voluminosa magnitud que manté el projecte ideat pel Govern del PP presidit per Jaume Matas, i que roman ratificat pel Govern actual que presideix el socialista Francesc Antich.

Per moltíssims de motius, i un bon munt de causes pràctiques.

Gent que s'hi oposa n'esmenta una vuitena, d'arguments contraris a la construcció d'aquest macrohospital en aquest lloc. Entre d'altres, se n'assenyala un que apareix marcat amb el núm. 4 en una llarga llista:

”El lloc on es construeix l'hospital és una zona d'alt risc d'inundacions i el projecte actual no pren les mesures correctores per evitar-ho. El centre sanitari incompleix clarament el Pla Hidrològic Nacional i el Pla Hidrològic de les Balears. Això pot tenir desastroses conseqüències en cas de gota freda”.

Els qui ja hem passat la seixantena d'anys de vida no tenim cap dret ni un a romandre, així, callats. Ens pertoca dir-ho amb veu ben alta. Si més no, perquè un mal dia no se'ns venguin a encolomar responsabilitats alienes, pel simple fet d'haver romàs amb la boca tan closa quan pertocava mantenir-la-hi ben oberta, en un assumpte greu com és aquest.


Zona inundada per les aigües del torrent de na Bàrbara que sortí de mare a la dècada dels anys 50

Tots sabem cert que, qualsevol dia, pot tornar a passar en aquest indret de la ciutat de Palma allò que ja hi va succeir, en una d'aquelles nits ferestes de la malaurada dècada dels anys cinquanta: el torrent de na Bàrbara sortí de mare!

I totes aquelles terres de les finques de ses Rotes, Son Espases Nou, Son Espases Vell, Son Pons de la Terra, sa Casa Llarga, Son Tugores, Son Cabrer o Can Granada quedaren totalment anegades durant setmanes.


Les cases de Can Tonet

Les plantes baixes de les cases veïnes, habitades aleshores per gent modesta dels voltants de Can Tonet, o de ca ses Bielones, quedaren totalment inundades per unes aigües roges que, baixant amb fúria de les muntanyes i fent un renou ensordidor, arrossegaren durant hores seguides, -que semblaven eternes-, tot allò que anaven trobant en el seu pas: pedres, i branques, i herbes, i fustes, i ferros, i animals morts, i parets esbucades... Dins la més fosca nocturnitat i amb la més malèvola de les torrentades!

Allò va ser un vertader desastre! El torrent de na Bàrbara va fer matx en aquell any d'inicis dels cinquanta.

I això que encara no s'hi havien construït al seu entorn cap de les gran carreteres que hi ha ara, i que, com es pot detectar via satèl·lit esdevenen com autèntics murs de contenció força capaços de transformar en torrent i mar el que no l'és ni l'ha estat mai encara!

En aquest enclavament, precisament, hom pretén de construir-hi l'hospital de Son Espases!

Déu mos guard d'un ja està fet!

Ens ho advertien sàviament els nostres avantpassats amb ment i veu ben clara: Val més sa que guarda que sa que cura!

Traduccions: - Español - English - Français

D'altres referències a LA REAL

Comentaris

CIL

nou hospital en indret nou

CIL | 14/11/2007, 12:18

Compartesc plenament les teves opinions sobre la massificació actualment existent als centres hospitalaris públics, les incomodidats, les cures mèdiques mal impartides, la despersonalització creixent de l'atenció sanitària, les molèsties que s'hi ocasionen, la necessitat d'unes noves instal·lacions que permetin de rebre'n unes atencions millors, el dret a disposar dels millors avenços tècnics, científics i sanitaris en general.

En definitiva, la millora en les atencions hospitalàries públiques, de manera que les privades en puguin seguir el ritme propi sense romandre sotmeses cap casta de dependència de les públiques...

Tot això ho compartesc amb tu plenament. I, per això mateix, som de l'opinió que Mallorca necessita -des de fa dècades- més i millors instal·lacions hospitalàries.

Crec que, per això mateix, perquè siguin les millors, també han d'estar situades en els llocs més adients i han de ser fetes amb els mitjans més adequats.

Veig que la finca de Son Espases, pel que s'està dient i demostrant, no reuneix cap de les dues característiques apuntades: l'indret és inadequat (en zones inundables pel torrent que hi transcorre ben a prop) i el procediment que s'ha seguit és dels més inversemblants (amb adjudicacions que encara s'ha de veure que siguin del tot correctes).

Si a això afegim que fou bandera electoral de gairebé tots els partits polítics que ara ens governen -els mateixos que abans de les eleccions s'hi oposaven i que, per això mateix, aconseguiren molts de vots-, l'assumpte va molt més enllà d'una qüestió purament estètica: per a mi té molt més a veure amb l'ètica de la paraula donada i, sobretot, amb l'ètica de l'atenció acurada a una de les problemàtiques més vives de la nostra societat: l'atenció a la salut de la ciutadania.

Per això, som de l'opinió que cal reclamar més responsabilitats a l'hora de fixar el lloc més adient per a una instal·lació hospitalària com la que Mallorca necessita. No fos cosa que, amb el pas del temps, el remei resulti molt pitjor que la malaltia.

I, per això mateix em sembla molt bé que s'organitzi aquesta manifestació cívica, a Palma, el proper dia 24 de novembre, si més no perquè se sàpiga que hi ha gent que continua reclamant el millor per a Mallorca, i no únicament allò que qualcú s'ha cuinat per al seu propi profit i les seves pròpies conveniències.

És el que se m'acut de dir-te, abusant de la teva confiança en haver-me respost amb un comentari que consider de gran valor, humanístic i cívic.

Pere

un hospital nou

Pere | 14/11/2007, 12:09

El que em passa amb la Real és que consider que s'hauria de fer un hospital nou, o ampliar molt els existents (Son Dureta, Hospital General...), perquè (i qualque vegada ho he demanat a les autoritats pertinents) consider que està massificat, hi ha poc personal, i massa pocs llits i habitacions.

Les darreres vegades que s'ha estat ingressat a hospitals públics s'ha hagut de compartir habitació amb dues persones més, és a dir, eren 3 persones dins una habitació, la qual cosa crec és una massificació excessiva, perquè no dóna lloc a cap classe d'intimitat, i has d'aguantar els altres malalts: un que vol veure la TV fins que te mareja, l'altre que plora, l'altre que es mor ... etc.

Pot ser vaig malament, però jo el que pens és que s'hauria de fer un hospital nou i més gran que Son Dureta, o com ja he dit, ampliar les instal·lacions existents, i pens que això, que és una necessitat primera, perquè la salut és una necessitat fonamental i primera, per davant de totes les necessitats estètiques, i inclús a la mateixa altura que el menjar o el beure, i que per això mateix hauria d'anar per davant de consideracions estètiques, i que s'hauria de fer aviat. En aquest moment si a Mallorca hi hagués una catàstrofe grossa: un incendi, un terratrèmol, o una epidèmia. Què passaria amb Son Dureta? si ja està a un pèl del col·lapse total.

Pel que fa als hospitals privats, una vegada vaig parlar amb una persona que tenia una assegurança mèdica privada, i llavors li passava que els serveis d'aquesta assegurança mèdica privada estaven col·lapsats perquè tenia un conveni amb la Seguretat Social per atendre a malalts de la sanitat pública, i també estava col·lapsada.

I, per acabar, el que no entenc de cap manera és que just a devora La Real s'hi han fet vivendes adossades (un dia que hi vaig anar n'hi havia un que tenia un llençol penjat a la balconada que deia una cosa com: "NO + hospitals", i li vaig demanar què no voleu tenir un hospital quan estigueu malalt? i la va llevar) i ara no hi poden fer un hospital que, amb la quantitat de cases i hotels que hi ha a Mallorca i les poques places hospitalàries, és encara més necessari que les cases.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb