p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Als polítics de les Illes que ens representen davant l'Estat espanyol

CIL | 19 Octubre, 2007 16:53 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Un col·lectiu força nombrós de ciutadanes i ciutadans de les Illes Balears i Pitiüses, que duen anys de lluita per aconseguir unes pensions de jubilació dignes, se sumen a les peticions que es fan arreu de l'Estat espanyol, mitjançant aquest escrit que adrecen als diversos partits polítics amb representació parlamentària en alguna de les institucions públiques:

”20 anys seguits de romandre demanant, és molt de temps.
Sobretot si això afecta tan negativament la pensió d’unes persones que no van massa sobrades de recursos econòmics.
Som sacerdots i religiosos/es. Un col·lectiu ciutadà que, després de molts anys d'insistir-hi, aconsegueix que es dicti la Llei 13/1996, de 30 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l'ordre social.

Aquesta Llei, promulgada fa més de 10 anys, conté la disposició addicional 10a que hi queda expressada en aquests termes:

”Disposició addicional desena.
Regulació de les cotitzacions socials a sacerdots i religiosos secularitzats de l'Església Catòlica.
El Govern, en el termini màxim de sis mesos a partir de l'aprovació d'aquesta Llei, ha d'aprovar les disposicions normatives necessàries per tal de computar, per als sacerdots i religiosos/es secularitzats, el temps que romangueren exercint-ne el ministeri o religió, durant el qual no se'ls va permetre de cotitzar per la seva manca d'inclusió en el Sistema de la Seguretat Social, a fi que se'ls reconegui el dret a la percepció de la pensió de jubilació denegada o a una quantia superior a aquella que tenen reconeguda”
.

Tot i amb això, uns decrets posteriors fitxaren que allò que havien d'haver pagat els bisbes o l’Estat, ho pagaríem els mateixos beneficiaris.

Això sí, se'ns donarien facilitats de pagar-ho a terminis, durant 15 anys.

Després d’anys de retard en la seva aplicació, ens van descomptant de les nostres pensions l’equivalent a catorze, deu, vuit, sis o quatre milions de les antigues pessetes: la mitjana d'uns 300 € mensuals a cada persona jubilada.

Ens hem unit en col·lectius (COSARESE, FES, SABAL…) a fi de reivindicar les nostres peticions. Finalment, una nova llei que s’està discutint al Parlament espanyol contempla el replantejament d’aquesta anòmala situació, que a l'actualitat afecta directament unes 1.000 persones del clergat diocesà i unes 4.000 de congregacions religioses establertes en algun dels territoris de l'Estat espanyol.

La Federació de Secularitzats espanyols -FES-, de part dels interessats, estam dialogant amb la Conferència Episcopal Espanyola i la CONFER de religiosos, per una banda, i amb els polítics en actiu a les institucions parlamentàries, de l’altra, tant a l'àmbit dels partits polítics estatals i com de les comunitats autonòmiques.

En principi, totes les forces polítiques ens diuen que comprenen que -malgrat sigui una situació legal-, és injusta d'arrel.

Els bisbes i els superiors generals de Religiosos es mostren disposats a pagar una part d’aquestes cotitzacions que avui per avui carregam només els passius i pagadors interessats.

Per escarmentats, ens fa por que -després de l’aprovació de la llei- venguin els reglaments i ho modifiquin a la baixa.

A hores d’ara, ja hem sentit campanes que se'ns vol deixar amb la rebaixa del 50%, allargant anys de devolució d’aquest capital-cost.

Defensam que això se'ns deu per justícia! I amb efecte retroactiu!

L’Estat espanyol i els bisbes i superiors generals de les Congregacions Religioses han de pagar a la Tresoreria General de la Seguretat Social la part corresponent al Capital-cost de les pensions no pagades.

A nosaltres, creim, solament ens correspon la part del treballador.

Tots els que estam fora, no fórem capellans de missa i olla, ni religiosos dedicats al bon viure. Deixàrem milions d’hores ajudant els joves a créixer com persones, a crear vida social, (no sempre ben vista per les autoritats regnants.

(Alguns hem passat per la presó, reivindicant vida digna per a tots, clubs de joves, colònies de vacacions, camps de treball d’estudiants, tallers d’alfabetització, escoltisme, moviments especialitzats dels quals n’han sortit molts polítics de la transició, cooperatives, capellans obrers, missioners pel Tercer Món, homes i dones treballant en la clandestinitat…)

Ara bé, la resposta de l’església i dels polítics ha consistit a continuar castigant aquells que un dia, fent ús dels manaments de la consciència personal, decidírem formar una família, i deixar els hàbits clericals o monàstics.

Han passat anys i encara estam igual: endeutats amb la Seguretat Social, mirats amb mal ull per la jerarquia eclesiàstica, no gaire ben compresos per una societat que -baldament no sigui religiosa- no ens acaba de perdonar... És per tot això que -els quasi 170 afectats de les Illes Balears i Pitiüses, juntament amb els altres cinc mil de l'Estat espanyol- apel·lam als nostres representants polítics d’aquesta comunitat autònoma, perquè:

  1. Donin ple suport a la Llei i a la seva aplicació posterior mitjançant els corresponents decrets i reglaments;
  2. Ajudin, a l'interior de les nostres societats, en la valoració justa d'una feina feta i no sempre ben agraïda;
  3. Facin arribar a qui pertoca les justes peticions d'aquest col·lectiu ciutadà;
  4. Controlin adequadament i facin un seguiment exhaustiu del procés d'aplicació de la Llei que s'ha de tramitar a partir de l'1 de gener de 2008;
  5. Informin aquest col·lectiu i el conjunt de la ciutadania sobre els avanços que es vagin produint.

Pere Barceló Barceló
president de SABAL,
Puigpunyent, octubre 2007

Traduccions: - Español - English - Français

Comentaris

pere barceló

SABAL

pere barceló | 24/10/2007, 07:08

Amics: Gràcies a tots els que fan possible Sabal; però és una pena, peró hem d'acabar demanant quotes o aportacions voluntàries:
Necessitam ara més que mai, per viatges i d'altres despeses un support econòmic.
Nº de compte SABAL
2100 0285 41 0200432882.
Pere

tomeu morey

sebal

tomeu morey | 22/10/2007, 17:30

Agraïr tant en en Pere com a tu , el treball i la difusió d'aquesta problemàtica tant a la socie3tat com als nostres politics que han de votar la llei al Parlament

Domingo Mateu Conti

Reconeixement SS període ministerial

Domingo Mateu Conti | 19/10/2007, 18:39

Si puc fer alguna cosa per donar suport i fer viables les reivindicacions de l'escrit anterior, notificau-me el que puc fer.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb