p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Senzill homenatge a víctimes de la Policia, a Mallorca

CIL | 29 Setembre, 2007 11:10 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Encara ressona ben fort dins l'oïda i la memòria de certa gent dels nostres dies el nom i llinatges de Víctor Hellín Sol*, català principatí que fou governador civil de la província de Balears a l'època franquista.

Precisament en un dia com avui, que, segons es diu, hom vol retre homenatge oficial a la tasca desplegada per la Policia, a Mallorca, m'ha passat pel cap retre un sentit i senzill homenatge, molt personal i entranyable, a totes aquelles persones que, a Mallorca estant, en varen ser víctimes, d'una manera o una altra.

Crec que s'ho mereixen, més que cap altre! Sobretot, si hom vol mostrar-ne l'agraïment i el reconeixement públic a les dones i els homes que varen lluitar aferrissadament perquè ens arribàs la democràcia!


Al soterrani de l'edifici del Govern Civil,
les dependències policials on romania la gent detenguda

De casualitat m'he topat, precisament avui, amb un text que vaig escriure l'any 1970 i que, com a consiliari diocesà del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, vaig adreçar al català Víctor Hellín Sol que aleshores s'exercia com a governador civil de la província espanyola, mentre n'era bisbe de la diòcesi mallorquina l'andalús Mons. Rafael Álvarez Lara:

“Sr. Governador,

Crec que recordarà, perquè només fa unes poques setmanes, que vaig venir a parlar amb vostè personalment en dues ocasions.

Crec que recordarà també que aquestes dues converses tengudes amb vostè varen donar i mantenir el to de confiança, de sinceritat i de diàleg que em va permetre d'explicar-li a vostè els motius que ens havien duit a nosaltres, els responsables de l'Escoltisme i del Guiatge Catòlic de Mallorca, a acceptar la realització d'una iniciativa concreta* que, per ésser sincers ho hem de dir, no esperàvem que es prengués tan malament, sobretot per part d'algun dels seus subordinats de la BIS.

Em referesc al fet que, sense haver-hi motiu que ho justifiqui raonablement, emparant-se d'una forma molt poc humana en la supressió del famós article 18 del ”Fuero de los españoles”, s'ha cridat perquè comparegui a la Comissaria de Policia un matrimoni de Palma que està integrat dins l'Escoltisme.

Es tracta d'en B.M. i de na P.F..

Ni ells ni ningú no han rebut la més mínima explicació.

S'ha de dir que ja els han tornat a “posar en llibertat”. Però crec que és una vertadera pena que la Policia actuï com ho fa, i que la llibertat que dóna ara no sia més que un simulacre.

Crec que hi ha moltes coses que vostè no sap. I, tenint la convicció que les ha de saber, li ho vull dir.

Li vull dir que m'ha arribat a les orelles la notícia que, entre els seus subordinats, n'hi ha un que anteriorment, en altres províncies espanyoles, s'ha destacat precisament per la seva labor encaminada a voler esclafar i fer desaparèixer el nostre moviment educatiu.

Li vull dir que tenc la impressió que aquesta persona ha pres el cas com una revenja personal. I que manifesta tenir una aversió tremenda envers aquesta dona.

Com que anant per la llei ell no ho pot fer, desitja -i crec que anirà aconseguint-ho a poc a poc-, fer-li la vida insuportable.

Li vull dir que ha estat detenguda dins Comissaria des de les 2 del capvespre del passat dia 14 fins a les 11:30 del migdia del dia següent, sense que se li hagi pres cap declaració, ni que se li hagi donat la més mínima explicació.

Hi ha estat més de 20 hores seguides sense fer-hi res de res, sense que li demanassin res. Perquè sí, segons sembla.

Li vull dir que pens que, en aquest assumpte, hi ha molt mala intenció per part d'aquest senyor. Li dic que això és el que pens, i que voldria anar equivocat. Perquè crec que, si és així, no té perdó!

Li vull dir que les conseqüències de l'actitud d'aquest senyor, -segons el meu punt de vista gens honrada i molt manco cristiana, encara que ell, de paraula, sembli voler pertànyer al grup dels incondicionals a Jesucrist-, són tremendes: per a les seves pròpies persones, per a les seves famílies, per a la transcendència en el seu treball, en la seva salut, etc.

Li vull dir tot això perquè em sent empès a fer-ho per un doble desig que tenc de ser un bon ciutadà de Palma, i el de ser un bon membre de l'Església, amb la missió que se m'ha confiat de fer present avui en el món el sacerdoci de Jesucrist, la tasca principal del qual bé sabeu que és llevar el pecat del món i posar-hi la pau de Déu, prenent com a pròpia la tasca d'anar millorant la nostra societat i els seus organismes més actius.

Amb l'esperança que vostè, que sé cert que desitja la humanització d'aquest organisme policial tan desacreditat davant tothom, tendrà interès a adoptar les mesures més eficaces per aconseguir-ho,
Atentament,

Cecili Buele i Ramis...”

Una petita mostra del que s'escrivia aleshores, trenta-set anys enrere!

NOTA:
* Víctor Hellín Sol, català principatí, a més de batle de Lleida durant el període franquista(1943-1952), també fou president de la Diputació de Lleida (1952-1961), governador civil de Balears, governador civil de Girona...

* La iniciativa concreta consistia a anar a l'oficina central de Correus de Palma, a enviar un telegrama de petició d'indult a Franco, amb un bitllet de 500 pessetes! Perquè s'hi fessin coes llargues, en no haver-hi canvi suficient...

Comentaris

CIL

D'anònims, res de res

CIL | 03/10/2007, 08:43

S'han rebut un munt de comentaris anònims que, lògicament, van quedant totalment descartats i rebutjats per qui els modera

Alvaro Benavides

VISTIMAS DE LA POLICIA

Alvaro Benavides | 29/09/2007, 11:45

No cree Sr. Buele, que 37 años después, no deja de ser una publicación de esta carta al fuera de lugar. Se lo digo porque gracias a Dios, hoy estamos en 2007, hace muchos años que el dictador murio, y que este sistema pasó a mejor vida. Miremos al futuro y hagamos mejor el futuro, usted de esto creo debe saber mucho, practiquelo y hara un favor a mucha gente. La Policia de hoy, nada en absoluto, a pesar de algunos errores, tiene que ver con la de hace casi 40 años. Ni usted ni yo tampoco. Usted a cambiado y yo también. Miremos adelante y el hoy, pero no el pasado que puede crear otra vez divisiones que habian sido selladas. La memoria tiene que tenerse, porsupuesto, pero se debe saber administrar y no precisamente en estas fechas. Espero respete mi opoinión y la publique. No es un spam. Gracias.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb