p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

No duim totes les de perdre!

CIL | 13 Setembre, 2007 11:11 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

L'estalvi ètic, una pràctica cívica solidària, es troba damunt fulla en aquests dies.
El Parlament de les Illes Balears, a la sessió de l'11 de febrer de 2003, aprovava, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, una proposició no de llei que, per a certa gent, esdevenia força rellevant.

S'instava les administracions públiques a “impulsar i promoure l’estalvi ètic entre la ciutadania de les Illes” i a “establir relacions més directes, ampliant-ne el nivell de col•laboració, amb aquelles entitats bancàries que afavorissin la implantació de l’estalvi ètic”.

En un article d’opinió, que alguns dies abans apareix publicat als mitjans de comunicació, es recullen una sèrie de reflexions entorn de l'Estalvi ètic, pràctica cívica solidària.

Es parla de banca ètica, estalvi ètic, ètica aplicada a inversions, ètica bancària lligada a solidaritat...

Conceptes que anys enrere podien sonar una mica estranys, allunyats de la realitat social de les nostres illes, aleshores, sortosament començaven a imposar-se cada cop més entre nosaltres. Fins al punt que havien aconseguit d'entrar al mateix Parlament de les Illes Balears.

Quatre anys, vuit mesos i dos dies després, es pot llegir al Diari de Balears (13-09-2007) una notícia que hi té molt a veure.
Si més no, per la mateixa profunda alegria que produeix en el diputat que va veure aprovada, per unanimitat, aquella proposició no de llei, presentada, defensada i debatuda amb gran convicció davant la cambra parlamentària balear.

M'alegra ben molt, i crec que també alegra ben molt a tanta gent que es mou en l'àmbit de la solidaritat -la més anònima, la més senzilla, la més allunyada dels anuncis publicitaris, la més acostada al criteri evangèlic que assenyala que, en qüestions solidàries, la teva esquerra no sàpiga mai allò que fa la teva dreta-.

Ens alegra ben molt saber que la regidoria d'Hisenda, Funció Pública i Innovació de l'Ajuntament de Palma ha pres la decisió d'adoptar el compromís d'obrir un compte corrent d'estalvi ètic.

Ho consideram una molt bona notícia!

Ens agradaria -i així ho demanam públicament- que el contengut d'aquella proposició no de llei presentada al Parlament de les Illes Balears, l'any 2003, es vagi complint de mica en mica en tots els seus termes.

Amb aquella iniciativa parlamentària es volia instar totes les administracions públiques a impulsar i promoure l’estalvi ètic entre la ciutadania illenca.

Es demanava que el Govern de les Illes Balears establís relacions més directes, ampliant-hi el nivell de col•laboració, amb aquelles entitats bancàries que més afavoreissin la implantació de l’estalvi ètic a les nostres illes.

Es reclamava que el Govern de l’Estat hi donàs el màxim suport, amb l’oferta de beneficis fiscals que repercutissin directament damunt dels productes financers ètics i solidaris.

Es creia que això podia representar una passa endavant, en una concepció i tractament més solidari dels recursos econòmics disponibles. Precisament en uns moments en què s’aixecaven, -més de ponent que de llevant s’enlairaven-, altres aires portadors de sons de guerra (a l'Irak!), fruit de prepotències i ambicions que, tanmateix, sempre resulten totalment insadollables.

Si des de l'Ajuntament de Palma, que presideix Aina Calvo, es dóna aquesta passa, per què no demanar que també la donin les batlesses i batles que presideixen cadascundels 53 municipis mallorquins, Francina Armengol que presideix el Consell de Mallorca, Francesc Antich que presideix el Govern de les Illes Balears, o José Luís Rodríguez Zapatero que presideix el Govern espanyol?

Malgrat arribi amb quatre anys, vuit mesos i dos dies de retard, almanco estam en condicions de poder dir:
No duim totes les de perdre!

Cecili Buele i Ramis
ex-diputat del Parlament de les Illes Balears
Mallorca, 13 de setembre de 2007

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb