p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Solidaritat mallorquina amb els pobles d'Oaxaca-Mèxic (4)

CIL | 11 Agost, 2007 10:04 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

A finals de 2006, la situació esdevé insuportable a la ciutat d'Oaxaca. Les autoritats prenen la decisió de fer front als grups revoltats amb tota la força de les policies federals, estatals i municipals. S'hi desferma una veritable guerra, pels carrers i places d'Oaxaca; cosa que comporta que hi hagi molta gent detenguda, ferida, desapareguda, i un augment creixent de desprestigi del Governador Ulises Ruiz Ortiz i tot el seu equip.

És aleshores quan es veu la necessitat de canviar la cara del Govern de l'Estat d'Oaxaca. I pren la direcció de la Secretaria General del Govern Manuel García Corpus, una de les poques persones que molta gent considera que es pot convertir en interlocutor vàlid amb els grups que dirigeixen el moviment rebel, ja que és molt conegut en aquests àmbits i hi ha mantengut relació directa des de temps enrere.

garcia

Per comprendre una mica més detalladament la situació patida a Oaxaca, s'ha de veure fins a quin punt és cert que, en un moment donat, la Secció XXII del Magisteri i la direcció de l'Assemblea Popular dels Pobles d'Oaxaca giren l'esquena al Govern de l'Estat d'Oaxaca i es posen a negociar directament amb la Secretaria de Governació Federal.

I fins a quin punt bona part del funcionariat federal els arriba a donar suport i s'arriba a col·locar enfront del Govern d'Oaxaca.

No hi ha cap dubte que aquesta postura també contribueix a complicar encara més la sortida de la crisi.

Manuel García Corpus és un veritable líder social, molt ben reconegut a Oaxaca. N'ha estat diputat federal i estatal. Durant la dècada dels anys 80 treballa a DICONSA, una empresa de distribució de productes bàsics entre les comunitats camperoles marginades, amb un esquema de forta participació comunitària.

Aleshores esdevé el responsable màxim de l'operació d'aquestes botigues i magatzems distribuïdors de productes bàsics a Oaxaca: 30 magatzems i 1.500 botigues comunitàries! Quan a l'àmbit nacional mexicà hi ha uns 300 magatzems i unes 18.000 botigues.

diconsa

Aquesta labor li permet de treballar en un projecte d'organització popular i construir uns lligams de col·laboració intensa que perdura en el temps. Encara ara n'hi ha que recorden amb admiració algunes de les decisions adoptades en aquell temps, com la del cas del cap d'un magatzem d'Oaxaca que arriba a perdre la feina per corrupte!

Hores d'ara, la funció primordial de Manuel García Corpus és negociar diàriament amb els dirigents de les diverses organitzacions i treballar contra el sistema per aconseguir l'alliberament de presos, molts dels quals són innocents. Amb els no tan innocents, desplega la negociació política que fa que enguany no es repeteixin els fets lamentables de l'any passat. Gairebé tots els presos de les presons estatals i federals n'han estat alliberats.

Aquesta mateixa setmana del mes d'agost, se'n va a Mèxic D.F. a negociar un acord polític amb els líders de l'Assemblea Popular dels Pobles d'Oaxaca.

Es pot dir que Manuel García Corpus contribueix molt positivament a anar aixecant una plataforma de treball amb tots aquests grups, acceptant-ne demandes i respectant-ne ideologies i militàncies.

És clar i evident que, en tot aquest procés, també topa amb grups de gent que mantenen l'objectiu de la revolució i que treballen a favor de desestabilitzar el govern actual. Amb aquesta gent no pot arribar a cap acord. Però, fins i tot amb l'Exèrcit Popular Revolucionari-EPR s'arriben a negociar determinats assumptes i a col·laborar en determinades tasques.

Continua sent un problema difícil de resoldre, molt seriós, la desaparició de dos quadres de la direcció de la guerrilla el proppassat mes de maig. Hores d'ara no se sap quina institució o grup en realitza l'operatiu i se'n desconeix el parador.

Tothom reconeix que aquest és un dels elements que continuarà complicant la situació... qui sap fins quan!

Cecili Buele i Ramis
Mallorca, agost 2007

(CONTINUARÀ)

Traduccions:
- Español
- English
- Français

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb