p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Solidaritat mallorquina amb els pobles d'Oaxaca-Mèxic (3)

CIL | 08 Agost, 2007 18:55 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Segons les informacions difoses a través dels mitjans de comunicació, durant mig any la ciutat d'Oaxaca roman ocupada pels mestres i membres de l'Assemblea Popular dels Pobles d'Oaxaca-APPO.

Els tres poders de l'Estat desapareixen durant més de sis mesos. Les barricades s'estenen pertot arreu. La ciutat roman assetjada i controlada totalment per les masses insurrectes. S'ocupen emissores de ràdio. Es difonen programes que criden a la insurrecció per enderrocar el tirà, dictador, assassí... el governador Ulises Ruiz Ortiz.

ruiz

Sembla que tothom té molt clar quin és l'objectiu de la lluita: enderrocar el govern, instal·lar una assemblea constituent i aprovar una constitució socialista. En definitiva, construir el socialisme a l'Estat mexicà d'Oaxaca, de manera que tot el poder romangui en mans del poble!

Les consignes que difonen els joves del Partit Comunista de Mèxic Marxista-Leninista s'assemblen molt a les escampades durant la dècada dels anys 70 arreu d'Amèrica Llatina. Recorden moltíssim les insurreccions populars de Nicaragua o d'El Salvador. S'hi utilitzen les mateixes tàctiques, les mateixes armes, les mateixes consignes i les mateixes estratègies.

Tant és així, que porten certs sectors de la població a qualificar-ne el procés de pansit i ranci.

Certa gent, que té l'oportunitat de relacionar-se amb quadres dirigents d'aquest partit, i que fins i tot li dóna suport inicialment, mitjançant la presentació de ponències relacionades amb la situació dels camperols mexicans a la primera convocatòria de l'APPO; gent d'aquesta arriba a tenir una opinió manco favorable a mida que avança el procés desplegat, sobretot a partir del moment en què el Sindicat Magisterial arriba a negociar amb el Govern i es deslliga del moviment de lluita i protesta que ha encapçalat.

Aleshores es produeix un afebliment considerable de la lluita, seguit d'un procés de descomposició a l'interior de les barricades que, als ulls de certa gent, es van convertint en autèntics xibius on la gent jove es dedica a passar-s'ho de la millor manera possible...

Arriba el mes de novembre de 2006, i el Govern federal munta tot un operatiu policial orientat a deixar ben neta la ciutat de Oaxaca, cosa que permeti de reprendre'n el control i la governança...

És clar i evident que, des d'una perspectiva com aquesta, i des de Mallorca estant, no resulta gens fàcil arribar a desxifrar i recompondre un trencaclosques tan complex com el que comporta aquesta lluita dels pobles indígenes a l'Estat mexicà d'Oaxaca.

Sobretot si hom cerca de completar-ne la visió amb aportacions d'informació que contribueixin a una valoració el més objectiva possible. I si hom procura poder comptar, també, amb altres informacions de caire més confidencial que puguin provenir de totes dues parts enfrontades, i no solament d'una.

Cecili Buele i Ramis
Mallorca, agost 2007

(CONTINUARÀ)

Traduccions:
- Español
- English
- Français

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb