p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Moguda catòlica obrera a Mallorca

CIL | 25 Maig, 2007 09:57 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Aquests dies se senten -i s'escolten- veus catòliques obreres a Mallorca.
Davant les eleccions municipals i autonòmiques, l'Associació Catòlica Obrera del Bisbat de Mallorca es pronuncia obertament a favor d'unes polítiques concretes, -i obertament contra unes altres-, relacionades amb cinc aspectes fonamentals de la vida ciutadana a Mallorca.

”Els sotasignants, davant les properes eleccions municipals i autonòmiques, constatem:

Immigració

El padró del 2005 situa Balears com una de les comunitats autònomes amb major proporció de població estrangera en relació al total de la població, devers un 16 %.
S’han fet passes per afavorir la seva integració: Pla EQUIBAL, Observatori de la Immigració.
Encara és l’hora que partits com PP i UM deixin de veure la immigració com a problema i l’afrontin com el camí cap a una societat més diversa, plural i rica.

Territori

L’any 2006 va representar un rècord absolut quant a habitatges finalitzats. En els darrers 10 anys ens trobam davant del boom immobiliari més gran de la història a Balears. En aquesta legislatura s’hauran asfaltat 10 milions de m2 del nostre territori. En les 5 legislatures anteriors s’havien asfaltat de l’ordre de 6 milions de m2 de terreny. Les conseqüències de la construcció d’autopistes, entre d’altres, són una destrucció brutal de territori, una aposta pel transport privat en detriment del públic, una despesa econòmica espectacular, la passa prèvia per un nou “boom” urbanístic.

Habitatge

El dret a un habitatge digne és un dret constitucional. Avui l’habitatge és un bé d’inversió, una pura mercaderia acaparada ferotgement pels grans poders econòmics. Gran part de la població viu exclosa de l’accés a l’habitatge amb hipoteques inamortitzables i lloguers desorbitats que precaritzen les nostres vides.

Ocupació digna i estable

Balears necessita més ocupació, fins assolir, com a mínim, l'objectiu que almanco el 70% (de mitjana anual) de la gent en edat de treballar ho faci. D'altra banda, el creixement de l'ocupació ha d'anar lligat amb la qualitat: més feina estable i menys temporalitat, juntament amb el control sever de les condicions de salut laboral.

Política honesta al servei dels més desfavorits

Els casos de corrupció urbanística (Andratx, Eivissa, Santa Margalida, Felanitx) i la poca vergonya en la seva eradicació per part dels seus responsables polítics són situacions dignes d’extinció a les nostres contrades.
L’elevada abstenció en les darreres convocatòries electorals no ha fet reflexionar als partits i consideram que aquesta mostra de descontent ciutadà bé s’ho mereix.
L’escassa participació ciutadana és una feblesa democràtica de la qual ens sentim responsables.
Des d’aquestes retxes volem potenciar-la i animar altres entitats que ho facin.

Demanam

Immigració

La integració no es fa fent-se fotos a centres públics.
Cal una política més decidida de l’administració per liderar els agents socials i la ciutadania en general en un camí de gestió de la diversitat on les diferències arribin a veure’s com la riquesa que són, on aprenguem a conèixer-nos i treballar en equip més enllà dels prejudicis.

Territori

Política transparent: planificació del territori en comptes d’improvització; igualtat d’oportunitats per a tots en comptes d’informació privilegiada per uns quants. No requalificacions de terrenys a la carta, i reducció dràstica de la capacitat de població als planejaments.
No més macro infraestructures que no resolen de veritat els problemes de mobilitat i que disparen les emissions de Co2, sinó aposta pel transport públic, una mobilitat sostenible, i un compromís amb els ciutadans per pensar en el seu futur i no en els interessos de les grans empreses constructores.

Habitatge

Voluntat política i compromís per legislar en aquest sentit i més encara perquè aquestes lleis s’apliquin de forma efectiva (creant les reglamentacions pertinents i interpel·lant a qui en cada matèria tingui les competències).
Calen mesures urgents i directes com participació ciutadana, transparència, potenciació del lloguer social (vinculat al sou), reforma de la Llei Hipotecària i la Llei del Sòl, creació d’un Parc d’Habitatge Públic de Lloguer, mesures fiscals.

Ocupació digna i estable

Per lligar aquest creixement d’una ocupació de qualitat cal instrumentar mesures com: l'elaboració d’un Pla d’Ocupació de les Illes Balears; l'elaboració de programes formatius específics dins el sistema educatiu, fonamentalment en els cicles i en la formació professional; habilitar i augmentar els tècnics de la Direcció General de Salut Laboral perquè puguin realitzar funcions Inspectores; creació per Llei de l’Institut de Salut Laboral de les Illes Balears; elaboració de l’Estratègia de les Illes Balears en matèria de Seguretat i Salut en el Treball.

Política honesta i al servei dels més desfavorits

Els acords naixen del diàleg, del reconeixement i respecte de les diferències i del constant treball per trobar alternatives davant de les dificultats actuals: l’habitatge, la precarietat i sinistralitat laboral, la resolució dialogada del conflicte basc…

Assumim que els nostres polítics són tan imperfectes com la societat d’on sorgeixen.
Tots estam en risc d'equivocar-nos, és cert.
Això no lleva que puguem exigir als partits decència, ètica i una major coherència davant dels casos de corrupció.
Fent net al propi partit, reconeixent i aprenent dels errors.
Els polítics són cridats a ser servidors públics i sensibles a les necessitats dels més desfavorits."

Acció Catòlica Obrera del Bisbat de Mallorca

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb