p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Acte cívic al Bosc de la Memòria, a Calvià

CIL | 27 Gener, 2007 18:13 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

No és la primera vegada que el Bosc de la Memòria és maltractat. Gairebé cada any en pateix les males conseqüències. Enguany s'hi han posat prest a menysprear-lo: a la primera mesada de l'any 2007.

Per aquest motiu, desenes de persones s'han fet presents al Bosc de la Memòria, situat a la Via República del municipi de Calvià, amb la finalitat de retre homenatge als homes d'esquerra assassinats pel feixisme de dretes, pel simple fet que defensaven la llibertat i la democràcia republicanes.

Tres persones, directament relacionades amb alguns d'aquests homes, hi intervenen i llegeixen un Manifest que posa la pell de gallina en tota la concurrència:

Antònia Margalida Mercadal Serra, emparentada amb Jaume Serra Caldés -un dels que ha sofert, de mort, els maltractaments infligits a l'arbre plantat en nom seu en aquell Bosc-; Manel Suàrez o també M. Antònia Oliver, tresorer i presidenta respectivament de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca, dues de les mateixes persones que en altres oportunitats anteriors ja hi han intervengut.
Com és el cas del dia en què s'organitza la Ruta de la vergonya, itinerari guiat en autocar pels llocs de Calvià on es va patir la repressió franquista.

És dissabte, 27 de gener de 2007, a les 12 del migdia. Hi fa un fred que pela. Però llueix un sol esplèndid. S'hi veuen representants de formacions polítiques esquerranes de Mallorca; però sobretot familiars i amics de les víctimes...

S'hi recorda, amb veu clara i forta:

”Ben aviat farà quatre anys que es va inaugurar el Bosc de la Memòria. Els seus impulsors, el col·lectiu Memòria Històrica de Calvià i l'Ajuntament del mateix municipi, pretenien retre homenatge a les víctimes dels assassins feixistes. Un arbre per a cada persona, un arbre que havia de créixer simbolitzant la vida, un nom per a cada arbre.

Però, el que no sabia cap dels seus organitzadors és que els arbres, el Bosc, seria alguna cosa més que un homenatge. El Bosc de la Memòria és un indret de referència per a totes les famílies de Mallorca que varen haver de patir la desaparició, l'assassinat del seu germà, del seu pare, del seu marit, del seu fill, del seu ésser estimat. El Bosc de la Memòria és un cementiri, és el nostre Cementiri, el lloc on els familiars d'aquells homes dignes, cultes i orgullosos podem plorar lliurement, públicament, la seva mort i on podem manifestar el nostre orgull, la nostra admiració i el nostre respecte envers de la seva vida i de la seva mort.

No podem dir el mateix dels seus assassins, ni de tots aquells que els varen protegir, o que encara ara els protegeixen. Per a tots ells no volem cap tipus de venjança, perquè no som com ells. Per a tots els assassins, per a tots els seus 'justificadors' vagi només el nostre menyspreu, la nostra indiferència i el nostre oblit.

Així és! El Bosc de la Memòria és nostre! És el nostre Bosc, és el nostre Cementiri, és el nostre lloc estimat, perquè conté la memòria dels qui més hem estimat i enyorat al llarg de la nostra vida.

Però, gairebé des de la seva inauguració, el Bosc ha estat víctima de la mateixa intolerància que patiren les persones que hi són presents. Els traïdors, els covards que necessiten l'empara de la nit per actuar, com feien els seus avantpassats, ha insultat de bell nou el record d'aquells homes i dones que trobaren en aquests arbres un lloc de descans i de memòria, i també un lloc de vida.

Una vegada i una altra han tallat els arbres, ens han insultat i ens han recordat que són els hereus, els dignes i infames hereus d'aquells que, com ells, d'amagat, durant la nit, segaren vides. Ara, entre el dissabte i el diumenge de la setmana passada el Bosc de la Memòria ha esta víctima d'un nou ultratge i d'una nova infàmia.

Per què no ens deixeu descansar? Per què no els deixeu descansar en pau?

La resposta és clara i contundent: els arbres, tots nosaltres, els recordem les seves misèries i les seves vergonyes, els recordem que hem guanyat la guerra del temps i de la raó amb les millors armes, amb les armes que ens deixaren com herència tots els homes i dones presents en aquests arbres: la paraula, la tolerància, el respecte i la llibertat.

Avui, aquí, volem dir ben fort i ben clar:
Ja està bé! No ens feis gens de por! Ja que no els respectàreu en vida, respectau-los en la mort! Prou d'atemptats al Bosc de la Memòria!

Per això, avui i aquí, l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, els familiars i els amics del Bosc de la Memòria volem fer públic aquest Manifest:

 1. L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, els familiars i els amics del Bosc de la Memòria condemnem públicament i enèrgicament el darrer atemptat contra la memòria dels nostres éssers estimats.
 2. L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, els familiars i els amics del Bosc de la Memòria exigim a l'Ajuntament de Calvià que respecti i faci respectar el Bosc i la Memòria de totes aquelles persones que hi han trobat descans.
 3. L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, els familiars i els amics del Bosc de la Memòria exigim a l'Ajuntament de Calvià que adopti totes les mesures de seguretat necessàries per protegir dels intolerants tots els homes i dones que, representats per aquests arbres, ja són veïns i veïnes tots ells d'aquest Municipi.
 4. L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, els familiars i els amics del Bosc de la Memòria exigim a l'Ajuntament de Calvià que encapçali una investigació que determini els autors de les malifetes contra el Bosc i exerceixi contra ells les accions legals pertinents.
 5. L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, els familiars i els amics del Bosc de la Memòria demanam la comprensió i la solidaritat de totes les persones que empren aquest espai per passejar. Per favor, no l'embruteu!
 6. L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, els familiars i els amics del Bosc de la Memòria tornam a demanar a l'Ajuntament de Calvià que instal·li en aquest lloc un cartell informatiu, en diversos idiomes, en què s'expliqui què és i què significa aquest espai.
 7. L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, els familiars i els amics del Bosc de la Memòria tornam a demanar a l'Ajuntament de Calvià que delimit l'espai del Bosc amb una tanca, que hi col·loqui bancs per descansar i que faci petits camins per entre els arbres.
 8. L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, els familiars i els amics del Bosc de la Memòria exigim que l'Ajuntament de Calvià, les altres institucions illenques i tots els partits polítics, sense excepcions, condemnin de manera clara, rotunda i inequívoca els atemptats del Bosc de la Memòria així com el cop d'estat de Franco i la repressió feixista. Només d'aquesta manera els intolerants comprendran que estan aïllats i que cap organització els dóna el suport que ells es pensen tenir.
 9. Tots nosaltres proclamem públicament que continuarem treballant per recuperar l'honor, la memòria, la dignitat i el cos dels nostres éssers estimats."

  Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca
  Bosc de la Memòria, 27 de gener de 2007.

  D'altres enllaços interessants:

Comentaris

CIL

blogs interessants

CIL | 15/02/2007, 18:11

Gràcies, Biel. Hi he pogut destriar 117 blogs de gent d'Esquerra summament interessants i que jo desconeixia:
http://www.poliblocs.cat/directori.php?id_org=4&pag=1
Esper que agradi a qualcú entrar-hi. S'ho paga veure'n les aportacions sucoses que s'hi fan

Biel

Re: Acte cívic al Bosc de la Memòria, a Calvià

Biel | 13/02/2007, 12:47

http://www.poliblocs.cat/
sabeu que vos han classificat "Palma de Mallorca"

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb