p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Moguda catòlica obrera a Mallorca

CIL | 25 Maig, 2007 09:57 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Aquests dies se senten -i s'escolten- veus catòliques obreres a Mallorca.
Davant les eleccions municipals i autonòmiques, l'Associació Catòlica Obrera del Bisbat de Mallorca es pronuncia obertament a favor d'unes polítiques concretes, -i obertament contra unes altres-, relacionades amb cinc aspectes fonamentals de la vida ciutadana a Mallorca.

”Els sotasignants, davant les properes eleccions municipals i autonòmiques, constatem:

Immigració

El padró del 2005 situa Balears com una de les comunitats autònomes amb major proporció de població estrangera en relació al total de la població, devers un 16 %.
S’han fet passes per afavorir la seva integració: Pla EQUIBAL, Observatori de la Immigració.
Encara és l’hora que partits com PP i UM deixin de veure la immigració com a problema i l’afrontin com el camí cap a una societat més diversa, plural i rica.

Territori

L’any 2006 va representar un rècord absolut quant a habitatges finalitzats. En els darrers 10 anys ens trobam davant del boom immobiliari més gran de la història a Balears. En aquesta legislatura s’hauran asfaltat 10 milions de m2 del nostre territori. En les 5 legislatures anteriors s’havien asfaltat de l’ordre de 6 milions de m2 de terreny. Les conseqüències de la construcció d’autopistes, entre d’altres, són una destrucció brutal de territori, una aposta pel transport privat en detriment del públic, una despesa econòmica espectacular, la passa prèvia per un nou “boom” urbanístic.

Habitatge

El dret a un habitatge digne és un dret constitucional. Avui l’habitatge és un bé d’inversió, una pura mercaderia acaparada ferotgement pels grans poders econòmics. Gran part de la població viu exclosa de l’accés a l’habitatge amb hipoteques inamortitzables i lloguers desorbitats que precaritzen les nostres vides.

Ocupació digna i estable

Balears necessita més ocupació, fins assolir, com a mínim, l'objectiu que almanco el 70% (de mitjana anual) de la gent en edat de treballar ho faci. D'altra banda, el creixement de l'ocupació ha d'anar lligat amb la qualitat: més feina estable i menys temporalitat, juntament amb el control sever de les condicions de salut laboral.

Política honesta al servei dels més desfavorits

Els casos de corrupció urbanística (Andratx, Eivissa, Santa Margalida, Felanitx) i la poca vergonya en la seva eradicació per part dels seus responsables polítics són situacions dignes d’extinció a les nostres contrades.
L’elevada abstenció en les darreres convocatòries electorals no ha fet reflexionar als partits i consideram que aquesta mostra de descontent ciutadà bé s’ho mereix.
L’escassa participació ciutadana és una feblesa democràtica de la qual ens sentim responsables.
Des d’aquestes retxes volem potenciar-la i animar altres entitats que ho facin.

Demanam

Immigració

La integració no es fa fent-se fotos a centres públics.
Cal una política més decidida de l’administració per liderar els agents socials i la ciutadania en general en un camí de gestió de la diversitat on les diferències arribin a veure’s com la riquesa que són, on aprenguem a conèixer-nos i treballar en equip més enllà dels prejudicis.

Territori

Política transparent: planificació del territori en comptes d’improvització; igualtat d’oportunitats per a tots en comptes d’informació privilegiada per uns quants. No requalificacions de terrenys a la carta, i reducció dràstica de la capacitat de població als planejaments.
No més macro infraestructures que no resolen de veritat els problemes de mobilitat i que disparen les emissions de Co2, sinó aposta pel transport públic, una mobilitat sostenible, i un compromís amb els ciutadans per pensar en el seu futur i no en els interessos de les grans empreses constructores.

Habitatge

Voluntat política i compromís per legislar en aquest sentit i més encara perquè aquestes lleis s’apliquin de forma efectiva (creant les reglamentacions pertinents i interpel·lant a qui en cada matèria tingui les competències).
Calen mesures urgents i directes com participació ciutadana, transparència, potenciació del lloguer social (vinculat al sou), reforma de la Llei Hipotecària i la Llei del Sòl, creació d’un Parc d’Habitatge Públic de Lloguer, mesures fiscals.

Ocupació digna i estable

Per lligar aquest creixement d’una ocupació de qualitat cal instrumentar mesures com: l'elaboració d’un Pla d’Ocupació de les Illes Balears; l'elaboració de programes formatius específics dins el sistema educatiu, fonamentalment en els cicles i en la formació professional; habilitar i augmentar els tècnics de la Direcció General de Salut Laboral perquè puguin realitzar funcions Inspectores; creació per Llei de l’Institut de Salut Laboral de les Illes Balears; elaboració de l’Estratègia de les Illes Balears en matèria de Seguretat i Salut en el Treball.

Política honesta i al servei dels més desfavorits

Els acords naixen del diàleg, del reconeixement i respecte de les diferències i del constant treball per trobar alternatives davant de les dificultats actuals: l’habitatge, la precarietat i sinistralitat laboral, la resolució dialogada del conflicte basc…

Assumim que els nostres polítics són tan imperfectes com la societat d’on sorgeixen.
Tots estam en risc d'equivocar-nos, és cert.
Això no lleva que puguem exigir als partits decència, ètica i una major coherència davant dels casos de corrupció.
Fent net al propi partit, reconeixent i aprenent dels errors.
Els polítics són cridats a ser servidors públics i sensibles a les necessitats dels més desfavorits."

Acció Catòlica Obrera del Bisbat de Mallorca

Calla, -davant segons què i segons qui...- o paga!

CIL | 16 Maig, 2007 17:31 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

S'ho paga contribuir a donar suport a aquestes valentes dones mallorquines que un bon dia veuen una bona oportunitat de sortir enmig a dir públicament el que troben i que, per això mateix, reben una multa exagerada.

M'ho diu i comunica la bona amiga inquera Caterina Amengual. M'ho crec de debò, i no m'hi puc negar, de cap de les maneres.

Esper i desig que sia molta més la gent que s'hi apunti, també, a donar-hi suport.

S'ha encetat la campanya Calla o paga!.
Vol ser una protesta pública envers la penalització de l'expressió en públic.
Sobretot, perquè, una vegada més, es constata que les idees tenen el preu que marca la Delegació del Govern espanyol a les Illes Balears, en imposar de bell nou fortes multes a activistes ecologistes de Mallorca.

Les coses són ben clares: davant el deteriorament democràtic i ecològic que pateix avui la nostra societat i el territori, un grup de persones, s'organitzen a Mallorca fa uns mesos, amb la finalitat de dur a terme un seguit d'accions de denúncia del model econòmic, social i polític imperant.

Una de les accions consisteix en una crítica a l'especulació urbanística i a la impunitat amb la qual aquesta es tracta.

Dia 17 de novembre de 2006, es juga al Palau d'Esports de Son Moix un partit de bàsquet entre dos equips de renom: el Drac Inca de Vicenç Grande i el Palma Aquamàgica de Miquel Ramis.

El Drac Inca és l'equip de Vicenç Grande, president també del RCD Mallorca, qui com a líder del Grup immobiliari Drac promou un negoci immobiliari amb tota casta de complexes urbanístics desmesurats a l'illa.

D'altra banda, el Palma Aquamàgica és presidit per Miquel Ramis, portaveu i secretari de comunicació del PP a Balears, qui, juntament amb el Grup immobiliari Riofisa (que esponsoritza l'equip) promou la construcció d'un centre comercial a Ses Fontanelles, la darrera zona humida de Palma.

Davant d'aquest panorama tan encisador, es considera que l'encontre entre tots dos equips esportius al Palau d'Esports de Son Moix esdevé un espai idoni per delatar totes dues empreses.
Durant el descans entre el primer i el segons quart del partit, entren al terreny de joc mostrant una pancarta que acusa els seus dos màxims responsables: Ramis i Grande Especulant!.

No passen gaires minuts abans que la policia espanyola els faci abandonar la pista, les identifica, els requisa la pancarta i les expulsa de l'estadi.

Com a conseqüència d'aquesta acció, la Delegació del Govern hi imposa una multa de 6.000 €, atenent la denúncia feta per la policia, per haver "envaït el terreny de joc".
És un fet que, segons la Llei de l'Esport, té la consideració d'una falta greu que esdevé "un perill per la salut pública i la seguretat ciutadana".

En aquest marc, es vol expressar que:

  • L'acció és de caràcter polític i no suposa cap perill ni inseguretat per als jugadors, ni per al públic que assisteix a l'acte
  • La multa no sols és desproporcionada, sinó que a més té la finalitat única de desmobilitzar qualsevol iniciativa crítica que qüestioni les bases del poder
  • Mentre es fomenta el gran negoci immobiliari d'uns pocs en contra dels interessos col·lectius i es garanteix la impunitat d'especuladors i corruptes, es criminalitza el lliure pensament
  • Mentre s'apropien dels conceptes de "democràcia" i "llibertat d'expressió", el pensament únic esdevé una agressió contra la diversitat d'idees, i la sortida dels estrets marges del sistema implica represàlies, fins i tot un risc personal, i en aquest cas econòmic

Per tot l'exposat, s'enceta una campanya de denúncia i de recollida de fons per a pagar la multa.
El poder, una vegada més, ho deixa tot ben clar: Calla o paga!

Es demana la participació i la implicació a Calla o paga! de totes aquelles persones i col·lectius que sentin indignació i vergonya de veure com, mentre es legalitza l'especulació, i l'interès privat passa per sobre de tot, es criminalitza el pensament i les idees que s'allunyen de les seves regles del joc.

Per contribuiir a pagar la multa i els costos d'aquesta campanya, es fa a saber que hi ha bons d'ajut i un compte a la caixa Colonya: 2056-0004-40-4218002261

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb