p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc Ýmpetu, pretÚn contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Pa´sos Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A cÓrrec de: www.cecili.cat

Acte cÝvic al Bosc de la Mem˛ria, a CalviÓ

CIL | 27 Gener, 2007 18:13 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

No Ús la primera vegada que el Bosc de la Mem˛ria Ús maltractat. GairebÚ cada any en pateix les males conseqŘŔncies. Enguany s'hi han posat prest a menysprear-lo: a la primera mesada de l'any 2007.

Per aquest motiu, desenes de persones s'han fet presents al Bosc de la Mem˛ria, situat a la Via Rep˙blica del municipi de CalviÓ, amb la finalitat de retre homenatge als homes d'esquerra assassinats pel feixisme de dretes, pel simple fet que defensaven la llibertat i la democrÓcia republicanes.

Tres persones, directament relacionades amb alguns d'aquests homes, hi intervenen i llegeixen un Manifest que posa la pell de gallina en tota la concurrŔncia:

Ant˛nia Margalida Mercadal Serra, emparentada amb Jaume Serra CaldÚs -un dels que ha sofert, de mort, els maltractaments infligits a l'arbre plantat en nom seu en aquell Bosc-; Manel SuÓrez o tambÚ M. Ant˛nia Oliver, tresorer i presidenta respectivament de l'Associaciˇ per a la Recuperaciˇ de la Mem˛ria Hist˛rica de Mallorca, dues de les mateixes persones que en altres oportunitats anteriors ja hi han intervengut.
Com Ús el cas del dia en quŔ s'organitza la Ruta de la vergonya, itinerari guiat en autocar pels llocs de CalviÓ on es va patir la repressiˇ franquista.

╔s dissabte, 27 de gener de 2007, a les 12 del migdia. Hi fa un fred que pela. Per˛ llueix un sol esplŔndid. S'hi veuen representants de formacions polÝtiques esquerranes de Mallorca; per˛ sobretot familiars i amics de les vÝctimes...

S'hi recorda, amb veu clara i forta:

öBen aviat farÓ quatre anys que es va inaugurar el Bosc de la Mem˛ria. Els seus impulsors, el colĚlectiu Mem˛ria Hist˛rica de CalviÓ i l'Ajuntament del mateix municipi, pretenien retre homenatge a les vÝctimes dels assassins feixistes. Un arbre per a cada persona, un arbre que havia de crÚixer simbolitzant la vida, un nom per a cada arbre.

Per˛, el que no sabia cap dels seus organitzadors Ús que els arbres, el Bosc, seria alguna cosa mÚs que un homenatge. El Bosc de la Mem˛ria Ús un indret de referŔncia per a totes les famÝlies de Mallorca que varen haver de patir la desapariciˇ, l'assassinat del seu germÓ, del seu pare, del seu marit, del seu fill, del seu Ússer estimat. El Bosc de la Mem˛ria Ús un cementiri, Ús el nostre Cementiri, el lloc on els familiars d'aquells homes dignes, cultes i orgullosos podem plorar lliurement, p˙blicament, la seva mort i on podem manifestar el nostre orgull, la nostra admiraciˇ i el nostre respecte envers de la seva vida i de la seva mort.

No podem dir el mateix dels seus assassins, ni de tots aquells que els varen protegir, o que encara ara els protegeixen. Per a tots ells no volem cap tipus de venjanša, perquŔ no som com ells. Per a tots els assassins, per a tots els seus 'justificadors' vagi nomÚs el nostre menyspreu, la nostra indiferŔncia i el nostre oblit.

AixÝ Ús! El Bosc de la Mem˛ria Ús nostre! ╔s el nostre Bosc, Ús el nostre Cementiri, Ús el nostre lloc estimat, perquŔ contÚ la mem˛ria dels qui mÚs hem estimat i enyorat al llarg de la nostra vida.

Per˛, gairebÚ des de la seva inauguraciˇ, el Bosc ha estat vÝctima de la mateixa intolerÓncia que patiren les persones que hi sˇn presents. Els tra´dors, els covards que necessiten l'empara de la nit per actuar, com feien els seus avantpassats, ha insultat de bell nou el record d'aquells homes i dones que trobaren en aquests arbres un lloc de descans i de mem˛ria, i tambÚ un lloc de vida.

Una vegada i una altra han tallat els arbres, ens han insultat i ens han recordat que sˇn els hereus, els dignes i infames hereus d'aquells que, com ells, d'amagat, durant la nit, segaren vides. Ara, entre el dissabte i el diumenge de la setmana passada el Bosc de la Mem˛ria ha esta vÝctima d'un nou ultratge i d'una nova infÓmia.

Per quŔ no ens deixeu descansar? Per quŔ no els deixeu descansar en pau?

La resposta Ús clara i contundent: els arbres, tots nosaltres, els recordem les seves misŔries i les seves vergonyes, els recordem que hem guanyat la guerra del temps i de la raˇ amb les millors armes, amb les armes que ens deixaren com herŔncia tots els homes i dones presents en aquests arbres: la paraula, la tolerÓncia, el respecte i la llibertat.

Avui, aquÝ, volem dir ben fort i ben clar:
Ja estÓ bÚ! No ens feis gens de por! Ja que no els respectÓreu en vida, respectau-los en la mort! Prou d'atemptats al Bosc de la Mem˛ria!

Per aix˛, avui i aquÝ, l'Associaciˇ per a la Recuperaciˇ de la Mem˛ria Hist˛rica, els familiars i els amics del Bosc de la Mem˛ria volem fer p˙blic aquest Manifest:

 1. L'Associaciˇ per a la Recuperaciˇ de la Mem˛ria Hist˛rica, els familiars i els amics del Bosc de la Mem˛ria condemnem p˙blicament i enŔrgicament el darrer atemptat contra la mem˛ria dels nostres Ússers estimats.
 2. L'Associaciˇ per a la Recuperaciˇ de la Mem˛ria Hist˛rica, els familiars i els amics del Bosc de la Mem˛ria exigim a l'Ajuntament de CalviÓ que respecti i faci respectar el Bosc i la Mem˛ria de totes aquelles persones que hi han trobat descans.
 3. L'Associaciˇ per a la Recuperaciˇ de la Mem˛ria Hist˛rica, els familiars i els amics del Bosc de la Mem˛ria exigim a l'Ajuntament de CalviÓ que adopti totes les mesures de seguretat necessÓries per protegir dels intolerants tots els homes i dones que, representats per aquests arbres, ja sˇn ve´ns i ve´nes tots ells d'aquest Municipi.
 4. L'Associaciˇ per a la Recuperaciˇ de la Mem˛ria Hist˛rica, els familiars i els amics del Bosc de la Mem˛ria exigim a l'Ajuntament de CalviÓ que encapšali una investigaciˇ que determini els autors de les malifetes contra el Bosc i exerceixi contra ells les accions legals pertinents.
 5. L'Associaciˇ per a la Recuperaciˇ de la Mem˛ria Hist˛rica, els familiars i els amics del Bosc de la Mem˛ria demanam la comprensiˇ i la solidaritat de totes les persones que empren aquest espai per passejar. Per favor, no l'embruteu!
 6. L'Associaciˇ per a la Recuperaciˇ de la Mem˛ria Hist˛rica, els familiars i els amics del Bosc de la Mem˛ria tornam a demanar a l'Ajuntament de CalviÓ que instalĚli en aquest lloc un cartell informatiu, en diversos idiomes, en quŔ s'expliqui quŔ Ús i quŔ significa aquest espai.
 7. L'Associaciˇ per a la Recuperaciˇ de la Mem˛ria Hist˛rica, els familiars i els amics del Bosc de la Mem˛ria tornam a demanar a l'Ajuntament de CalviÓ que delimit l'espai del Bosc amb una tanca, que hi colĚloqui bancs per descansar i que faci petits camins per entre els arbres.
 8. L'Associaciˇ per a la Recuperaciˇ de la Mem˛ria Hist˛rica, els familiars i els amics del Bosc de la Mem˛ria exigim que l'Ajuntament de CalviÓ, les altres institucions illenques i tots els partits polÝtics, sense excepcions, condemnin de manera clara, rotunda i inequÝvoca els atemptats del Bosc de la Mem˛ria aixÝ com el cop d'estat de Franco i la repressiˇ feixista. NomÚs d'aquesta manera els intolerants comprendran que estan a´llats i que cap organitzaciˇ els dˇna el suport que ells es pensen tenir.
 9. Tots nosaltres proclamem p˙blicament que continuarem treballant per recuperar l'honor, la mem˛ria, la dignitat i el cos dels nostres Ússers estimats."

  Associaciˇ per a la Recuperaciˇ de la Mem˛ria Hist˛rica de Mallorca
  Bosc de la Mem˛ria, 27 de gener de 2007.

  D'altres enllašos interessants:

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb