p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Iniciativa genial, en el camp de la música simfònica

CIL | 31 Agost, 2006 10:44 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Mallorca no ha donat mai l'esquena al cultiu i conreu de la música clàssica.
No n'és poca la gent que, d'una manera o una altra, s'hi dedica, creant i executant peces d'incalculable valor cultural i artístic.
Avui dia i en temps passats.
També s'hi valora cada cop més el paper educatiu que comporta l'aprenentatge i la pràctica de la música clàssica, sobretot per a les generacions més joves, implantant-se cada cop amb més fermesa a les escoles i incrementant-se la participació d'alumnes al Conservatori Professional de Música.

Mai, emperò, no s'havia assolit l'alt nivell que comporta la constitució, creació i consolidació d'una Orquestra Simfònica de Joves Intèrprets tan singular, com és el cas de la que promou des de fa uns anys la professora de música Magda González i Crespí.


L'OJIPC en concert simfònic a Catalunya Nord,
a l'interior de l'Abadia de Sant Miquel de Cuixà

(Foto: P i c a l s u d)

La gent que hem tengut la sort i l'oportunitat de fer-nos presents aquest estiu a Prada de Conflent, hem pogut assaborir i valorar l'excel·lent i magistral l'actuació que l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, ha realitzat en el marc incomparable de l'Abadia Sant Miquel de Cuixà, dins el programa d'actes de cloenda de la XXXVIII Universitat Catalana d'Estiu celebrat a Prada (Conflent) el 24 d'agost de 2006.

D'emocionant, increïble, inimaginable, fantàstica, insòlita, sorprenent, meravellosa ha estat qualificada per assistents que omplien a vessar el recinte monàstic durant les més de dues hores seguides que durà el concert.

Dirigida pel mestre Salvador Brotons, dedicà primordialment el concert a l'obra simfònica del compositor català Enric Morera i Viura; del qual interpretà, per primera vegada en la història, obres tan emblemàtiques com són ara Indíbil i Mandoni, Marxa, Somni.


Membres de l'OJIPC, al peu del Canigó
(Foto: P i c a l s u d)

La singularitat d'aquesta Orquestra rau en el fet que neix a Mallorca l'any 2004, gràcies a la iniciativa de la professora de Música Magda González i Crespí, presidenta de l'entitat Forum Musicae, qui s'afanya a crear i consolidar com a agent cultural aquest ens simfònic que aplega joves d'entre devuit i vint-i-sis anys de tots set territoris que conformen els Països Catalans: l'Alguer, Andorra, Principat de Catalunya, Catalunya Nord, la Franja de Ponent, les Illes Balears i Pitiüses, el País Valencià.

Hom pot besllumar que no resulta gens fàcil aconseguir-ho!
Els entrebancs i les dificultats van sorgint pertot arreu i a cada instant, davant d'una iniciativa d'aquestes característiques; l'abast de la qual pot resultar de difícil comprensió, i de molt més dificultós suport empresarial i institucional, per part d'aquelles mateixes entitats i institucions públiques que -en altres àmbits i amb una altra denominació d'origen- segurament s'afanyarien molt més a impulsar-la i enfortir-la com cal!

Amb aquesta ja són dues les actuacions que ha duit a terme l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, integrada per més d'una setantena de joves i al·lotes d'arreu dels Països Catalans. La primera vegada fou l'any 2004 al Festival Mundial de la Joventut celebrat a Barcelona dins el marc del Fòrum Universal de les Cultures.

Una altra singularitat que comporta enguany la realització d'aquest concert, executat a l'Abadia del monestir de Sant Miquel de Cuixà, és la seva vinculació amb la Universitat Catalana d'Estiu, com es recull al Diari de Prada del mateix dia del concert.


Membres de l'OJIPC assajant hores i més hores,
com queda reflectit al Diari de Prada

(Foto: P i c a l s u d)

Sens dubte, amb aquesta iniciativa cultural i artística de caire musical simfònic s'està contribuint, de manera pràctica i concreta, a la consolidació d'una fita remarcable en la tasca d'anar bastint el país sencer, la nació catalana, els Països Catalans, la Catalunya del segle XXI.

Gràcies a la infatigable labor desplegada per una professora mallorquina tan dinàmica com és Magda González i Crespí

D'altres imatges relacionades

La Mare de Déu morta

CIL | 17 Agost, 2006 10:11

Diuen que comença l'alto al foc,
saben que tot és una comèdia.
Volen que s'oblidi a poc a poc
el producte horrorós de la tragèdia.

Dies i setmanes han passat,
amb prou temps per sembrar Líban de bombes:
maten innocents, petits i grans,
queden sense casa i sense tomba.

Dia rere dia ens va arribant
la notícia amb imatges que esgarrifen;
La ferida ja fa temps que s'encetà
i la cura roman sempre en llunyania.

Palestina, un país força ocupat,
Israel una terra compromesa,
s'hi ha hagut de patir durant massa anys:
la potència de viure-hi escasseja.

Des de Palma i Mallorca besllumant
el que passa a l'altra banda de la riba:
certa gent que no deixa de cridar,
mentre veu que la pau allà no arriba,

amb veu clara es proposa proclamar:
“Pau al Líban i a tota Palestina;
Si fa falta, que hi vagin més soldats,
a salvar-hi allà qualsevol vida.

Que hi vagin tot d'una a escampar
una pau que resulti veritable!
No fos cosa que negocis benestants
s'hi disfressin amb cares més amables”
.

Per això, que no és poqueta cosa,
humilment m'atrevesc a recordar
a qui creu que la Mare de Déu morta
hi va viure apropada ben enllà:

Lloat sia Déu Pare i Mare alhora,
Ell qui sap com els pobres enaltir
Amb mesures que per tot el món ressonen
i que deixen les mans buides als més rics
.

Fer negocis amb armes o petroli!
Maleït sia sempre aquest afany
d'enriquir-se a costa de l'espoli:
s'ha de veure pitjor que el més gran dany!

Cecili Buele i Ramis
Mallorca, 14 d'agost de 2006

No més bombes damunt Líban!

CIL | 09 Agost, 2006 10:39 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

El discurs d’Uri Avnery a la ”Manifestació contra la guerra”, feta a Tel Aviv (Israel) el 5 d’agost de 2006 (Font: info@gush-shalom.org), és un dels elements que convida a continuar manifestant-se -també a Palma- a favor de la pau al Líban i Palestina, com cada setmana.

Dijous, dia 10 d'agost, al passeig del Born, a les 20:00 hores, es duu a terme la cassolada convocada per la Plataforma per la Democràcia i la Globalització Social mentre durin els atacs destructors de l'exèrcit d'Israel contra territoris veïnats.


Cassolada renouera al passeig del Born a Palma
contra les agressions militars d'Israel en territoris libanesos

(Foto: I x e n t)

Cada vegada és més nombrosa la gent que acudeix a manifestar-se i concentrar-se al passei del Born, de Palma.
La darrera cassolada va ser tot un èxit de participació. A l'inici no érem molts, però el renou de les cassolades i la indignació de la gent va fer que per gairebé una hora les cassoles no aturaren de sonar. Molta gent que passava s'hi va sumar d'una forma expontànea i va cridar contra l'Ocupació de Palestina i el Líban per part de l'Exèrcit Israelià, en solidaridad amb totes les víctimes inocents d'aquest conflicte.

No podem aturar!
No volem aturar!
Cal seguir mentre duri!


Manifestació a Israel, a favor de la pau als territoris

“La bandera negra de la il·legalitat oneja sobre aquesta guerra -diu el discurs del representant de Gush-Shalom, entitat israeliana que, des de fa dècades, treballa per la pau a l'Orient Mitjà-. La bandera negra del dol ens cobreix.
Es diu de nosaltres que som un grup marginal, que estam fora de raó, que la gran majoria s’oposa al que estam fent.
I jo us dic que realment ens trobam fora del solc, que som pocs davant la gran massa assedegada de guerra.
Però el proper mes o el proper any, cada un de nosaltres proclamarà orgullós “Jo hi era!”, “Jo vaig reclamar aturar aqueixa maleïda guerra!”
I milers dels qui ens maleeixen ara —el proper mes, el proper any— proclamaran que ells també hi eren, que ells s’oposaren a aquesta guerra folla.

Des d’aquí, en nom d’aquesta manifestació, dic a Ehud Olmert:
“Atura aquesta follia! La guerra ha saturat el teu cap! Estàs intoxicat per ella! Ets un drogoaddicte de la guerra!. És una guerra de la qual res bo pot arribar. Atura’t, abans que no sigui massa tard!”

Des d’aquí, en nom d’aquesta manifestació, jo dic a Amir Peretz:
“Moltes de les persones que aquí es troben et votaren, però tu els has mentit. Te n’has fotut d’elles! Pretenies ser un reformador social. Prometeres agafar diners de l’exèrcit i invertir-lo en educació i benestar, però ara t’has convertit en un home de mort i destrucció. Has esdevingut un monstre! Atura’t, abans que no sigui massa tard!”

Des d’aquí, en nom d’aquesta manifestació, jo dic a Hassan Nasrallahz:
“Has realitzat una perillosa provocació. Has ofert una excusa als traficants de la guerra. Has jugat el seu paper. Aturem això ara mateix! Comencem a negociar —Israel, Líban i Síria— per intercanviar presoners, per finalitzar les bombes i els míssils.”

Des d’aquí, en nom d’aquesta manifestació, jo dic als nostres companys de Palestina: “No us hem oblidat!!! Coneixem les atrocitats que cada dia succeeixen a Gaza i als altres territoris ocupats. Hem de cooperar per tal d’acabar aquesta guerra, intercanviar els presoners i posar pau entre els nostres dos pobles.”

Des d’aquí, en nom d’aquesta manifestació, jo dic al poble del Líban:
“Com a israelita, sent una profunda vergonya pel que us estam fent! Vergonya per la devastació que hem dut a casa vostra. Intensa vergonya!”

Quan aquesta follia finalment hagi passat, lluitarem junts —israelites i palestins, sirians i libanesos, jueus i ciutadans àrabs d’Israel— per tal de poder viure una vida normal, cadascú al seu estat lliure, i un al costat de l’altre en PAU!”

Crònica d'una discriminació intolerable

CIL | 07 Agost, 2006 11:35 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

 • Tot comença el 22 de febrer de 2005 quan l’Administració General de l’estat espanyol, signa un Acord conjuntament amb els representants sindicals de CCOO i UGT.

  Amb aquest acord signat “s’incrementa la quantia de la indemnització per raó de residència per als empleats públics de l’Administració General de l’Estat destinats a les Illes Balears, segons el que figura en una taula annexa”, amb efectes des de l’1 de setembre de 2004.
  L’endemà mateix també s’hi afegeix a la signatura de l’acord el sindicat CSI-CSIF

 • A principis d’agost de 2005, el representant de l ‘STEI-Intersindical de les Illes Balears. Correus i Telègrafs’, el jove actiu i dinàmic Rafel Pascual i Guasp s’adreça per escrit al director territorial de la Zona 12 de Correus i Telègrafs de les Illes Balears, demanant-li explicacions sobre el fet que no s’hagi cobrat la puja del plus d’insularitat corresponent al mes d’agost, com la resta de treballadors públics que pertanyen a l’Administració de l’estat espanyol.

  La resposta que hi dóna el cap de Relacions Laborals una setmana després és que “no s’ha rebut cap instrucció des del Centre Directiu per al seu abonament”.

  A punt de complir-se el primer any de la signatura de l’Acord, el sindicat STEI-Intersindical de les Illes Balears. Correus i Telègrafs comprova que els treballadors públics de les Illes Balears ja han cobrat la puja i els endarreriments que hi corresponen, amb efectes econòmics des de l’1 de setembre de 2004.
  Tots tret d’un col•lectiu que supera els 1.200 treballadors públics de la Sociedad Estatal Correos y Telégrafos S.A. que en queden al marge, sense haver percebut cap casta de quantitat de doblers per aquest concepte.

  Davant d’aquest fet, s’inicien les gestions per reclamar-ne l’abonament de forma immediata.

  S’hi vol obtenir una explicació d’aquest incompliment flagrant, tant per part del Ministeri de Foment, al qual pertany el col•lectiu de treballadors adscrits a la ‘Sociedad Estatal Correos y Telégrafos, S.A’, com també per part del Ministeri d’Administracions Públiques, amb el qual els sindicats UGT, CCOO i CSI-CSIF han signat l’Acord.

  Es decideix sol•licitar la col•laboració parlamentària al Congrés dels Diputats.

 • El 21 de febrer de 2006, Joan Puig Cordón, diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya, i Joan Puigcercós i Boixassa, portaveu del Grup Parlamentari Esquerra Republicana, presenten una Pregunta al Govern, i en sol•liciten la resposta escrita.
  Hi és formulada amb aquests termes: ”motius pels quals els funcionaris de Correus de les Illes Balears no han vist incrementada la quantia de la indemnització per raó de residència acordada pel Ministeri d’Administracions Públiques i els sindicats” (184/061320).

  La resposta escrita que hi dóna el Secretari d’Estat de Relacions amb les Corts i que apareix publicada, tres mesos i mig més tard, al Butlletí Oficial de les Corts Generals (Núm. D-401 de 07/06/2006 pàg. 210), es limita a expressar textualment que ”l’article 58 de la Llei 14/2000, de 29 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l’ordre social, que autoritza la constitució de la Societat Estatal Correus i Telègrafs, determina un règim singular al personal funcionari que presta serveix en aqueixa Societat. Per aquesta singularitat, l’assumpte s’està abordant en l’àmbit de la Societat Estatal Correus i Telègrafs, S.A.”

 • El mes de juliol de 2006, després d’haver presentat reclamacions per escrit, sense obtenir cap tipus de resposta satisfactòria; i després d’haver presentat una pregunta parlamentària al Govern central a través d’ERC, sense obtenir cap tipus de solució; informa el seu representant sindical Rafel Pascual i Guasp, que l'STEI-Intersindical de les Illes Balears ha presentat un recurs contenciós administratiu, davant del fet que els funcionaris de Correus són els únics funcionaris de les Illes Balears que no cobren la puja del plus d’insularitat que la resta dels funcionaris han cobrat amb caràcter retroactiu des de setembre de 2004.

Si aquesta és l’atenció que el Govern espanyol ha de prestar al fet diferencial de la insularitat, -sobre la qual tant es parla en àmbits polítics diversos-, i si aquest és el respecte als acords adoptats -que es conformen a mantenir-hi les parts signants-, caldrà vetllar a les totes i parar molt d’esment a la situació en què capfiquen diversos col•lectius de treballadors públics a les Illes Balears i Pitiüses, com és el cas de Correus que supera el miler de persones afectades per una discriminació que resulta del tot incomprensible i intolerable.

Cecili Buele i Ramis,
Secretari de Moviments Socials i Xarxes Cíviques
Esquerra-Illes Balears i Pitiüses

No s'aturen les bombes al Líban, no cessen les mostres de rebuig a Mallorca

CIL | 04 Agost, 2006 11:05 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

La Mallorca solidària amb el poble palestí es concentra i manifesta per primera vegada a la Plaça de les Tortugues de Palma, dijous dia 20 de juliol.
Fruit d’una convocatoria feta per la Plataforma per la Democràcia i la Globalització Social que arreplega unes guantes entitats diverses, amants de la pau arreu del món.

En aquella primera trobada, s’acorda retrobar-se cada dijous –mentre durin els atacs i bombardeigs militars israelians contra territoris de països veïnats (Palestina / Líban), tot desitjant que no sigui precís retrobar-se.

Dijous, dia 27 de juliol, la plaça de les Tortugues resulta massa petita per encabir la gentada que s’hi fa present, en solidaritat amb el poble libanès i el pobles palestí, dos pobles que van rebent diàriament els efectes nefasts de les tones de bombes que hi són llançades per les forces militaritzades d’Israel.
És la segona trobada que hi organitza la Plataforma per la Democràcia i la Globalització Social, a Palma, amb el desig que sigui la darrera…


Tercera concentració a Palma, a favor de la pau al Líban
(Foto: Picalsud)

Dijous, dia 3 d’agost, s’hi convoca la gent a fer-hi una cacerolada renouera, de protesta per les massacres perpetrades, diàriament i de manera incessant per l’exèrcit israelià, contra el territori i el poble libanès.
La gent de Mallorca que s’hi arreplega cada cop és més nombrosa i diversa.

La Plataforma per la Democràcia i la Globalització Social continua convocant la gent que vulgui expressar públicament el seu rebuig aquesta acció militar que hom considera que s’ha d’aturar sia com sia: la propera trobada, dijous, dia 10 d'agost, a les 20:00 hores al passeig del Born, de Palma.

La gent que hi acudeix -fins ara- no ha estat gaire nombrosa:
Sí que s'hi comprova, amb creixent intensitat, l'alt nivell de rebuig cívic que s'hi manifesta...

TOTHOM HI ÉS CONVIDAT A PARTICIPAR-HI!

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb