p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

Primeres impressions d’una visita a la presó de Palma

CIL | 31 Octubre, 2005 22:44 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Dissabte, dia 29 d’octubre de 2005, tenim l’oportunitat -i l'aprofitam- de fer la nostra primera visita a la zona d’AÏLLAMENT de la presó de Palma, en representació de l’Associació Drets Humans de Mallorca.
Juntament amb el Dr. Joan Terrasa –ginecòleg septuagenari mallorquí que també coneix altres presons de l’Àfrica negra, on ha fet feina durant alguns anys-, ens hi feim presents.
Ja fa molt de temps –dos anys i mig- que el president de l’entitat, Bernat Vicens, s’afanya a aconseguir els preceptius permisos i autoritzacions d’Institucions Penitenciàries.
No resulta gens fàcil. Però, a la fi, ho podem aconseguir i començam.

A la vista d’allò que resulta ser el primer dia, s’ho paga realment haver-ho intentat.

CSA, MAF, ELJ i TCM són quatre joves, d’edats compreses entre els 27 i els 37 anys: dos andalusos, un valencià i un mallorquí són els escollits per la Direcció del centre penitenciari perquè puguin gaudir de la nostra visita durant unes hores.
Hi arribam, després de travessar els nombrosos controls que s’interposen entre la gent que feim la nostra vida a l’exterior i aquesta altra gent que roman, 21 de les 24 hores de cada dia, empresonada i tancada dins els pocs metres quadrats de la seva cel·la, aïllada totalment de la resta del món i de la bolla.

Els duim uns vídeos perquè ens hi puguem entretenir una estona...

Tots quatre s’estimen molt més conversar amb nosaltres i deixar que, per la pantalla de la tele, s’escoli la pel·lícula ‘El Chico de oro’ que, d'altra banda, ja han vist mil i una vegades...
Ens demanen que, en una altra ocasió, els portem ‘Alejandro Magno’ o ‘El Señor de los Anillos III’. Quedam que així ho farem a la pròxima. Tot i que, a la pròxima, qui sap? No sabem quins seran els pròxims reclosos que tendran la sort de poder passar el matí del dissabte amb nosaltres: això depèn del que estableixi el règim intern de la presó.
Qui sap si, a la propera visita, cap dels quatre ja no serà en aquest recinte penitenciari de Palma i haurà estat traslladat a un altre de la panínsula!
A vegades són els mateixos presos els qui demanen el canvi. D'altres vegades la decisió és presa per les més altes instàncies penitenciàries.
Tots quatre joves, en aquests darrers 7 anys que duen empresonats, s’han recorregut moltes de les presons espanyoles, d'un cap a l'altre del territori peninsular...
Se les coneixen molt bé, com qui diu pel cap dels dits!
En aquest sentit, no hi ha cap casta de discussió a l’hora de valorar-les: les del sud són un desastre, insuportables, miserables, degradades. Les del nord són més agradoses i confortables. Les millors sense cap casta de dubte, diuen, són les presons catalanes: semblen d'un altre país, és on es menja millor!

Tot d'una que s'assabenten que el Dr. Terrasa, a més de metge, també és escriptor i té llibres publicats, n'expressen el desig de tenir-ne algun per a llegir-lo.
S'entusiasmen amb el tema de la mort...
Es veu, pel que ens diuen, que són uns joves que llegeixen molt...

Aquesta primera visita efectuada a la presó de Palma em duu a la memòria la visita a altres presons d'altres indrets del planeta, d’Àfrica i d’Amèrica Llatina.

Res a veure les unes amb les altres.
Tot i que tant les unes com les altres no deixen de ser vertaderes gàbies humanes, és clar. Però es pot dir que hi ha gàbies i gàbies!
Les presons de Gitega o de Bujumbura, al Burundi, em cridaven poderosament l’atenció pel fet que les portes hi romanien sempre obertes, durant tot el dia: els presos podien entrar i sortir quan volien...
És un dir, perquè no n’hi havia cap que s’oblidàs de tornar-hi... Per qualque cosa devia ser!
Però era així. Edificis destartalats, mig esbucats, ruïnosos, amb parets gruixudes, del temps de la colònia...alemanya... belga...

Les presons de Piura, Chimbote o Callao, al Perú, eren tota una altra cosa: recintes immensos, infectes, farcits d’homes o de dones que s’hi acaramullaven de manera increïble...
La imatge que, tot just entrar dins la presó de dones del Callao, em quedà gravada per a sempre més en la memòria, és la d’aquella dona jove que, des de la balconada de la galeria d’una cinquena planta es llança i precipita cap al terra cercant suïcidar-se als meus peus...
Hi queda tota feta una piltrafa humana...

La presó actual de Palma té tot un altre aspecte: externament reconfortable, té l'aspecte d'una instal·lació penitenciària força ben treballada, amb espais amplis enjardinats, sales de trobada, llum del sol pertot arreu...
Farcida, això sí, de barreres a balquena amb les quals topes cada quatre passes seguides...
Barreres metàl·liques que s’obren i es tanquen contínuament, davant i darrere, fent aquell renou característic que et posa la pell de gallina... si goses fer funcionar el cervell per una estona o dones corda al cor... ben fort tots dos bateguen...

Xirinacs, paraula vivent a la presó

CIL | 27 Octubre, 2005 10:24 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Aquests dies qualcú ja ha aconseguit allò que volia: ficar dins la presó Lluís Maria Xirinacs.

Vell lluitador, català infatigable, ha dedicat intensament totes les set dècades de la seva vida a defensar els drets de les persones i dels pobles.
Ha emprat sempre mètodes pacífics, com Mahatma Gandhi.
No com altres, defensors de fer esclatar bombes allà on sia.
Ha volgut emprar com un artista la paraula. Pel que es veu, eina perillosa a l’hora que hom es posa a treballar per la independència dels Països Catalans.

Les mostres de solidaritat s'estenen com una taca d'oli arreu dels territoris.
I van molt més enllà de les fronteres europees.

Vet ací una petita mostra que arriba d’Argentina:

Apreciado amigo, en realidad no estaba enterado de la situación de Lluis Maria Xirinacs que como tu señalas es un luchador de muchos años, por lo tanto te agradezco la información y plantearé a la gente del Casal de Catalunya en Buenos Aires, para que hagan llegar su queja... aprovecho para comunicarte que este sábado 29 de octubre realizamos la Asamblea General Ordinaria en la Casa Balear de Buenos Aires... te renuevo mi solidaridad... Atte. FMJ.

D’altres enllaços que poden interessar:

 1. Biografia de Lluís Maria Xirinacs

 2. Lluís Maria Xirinacs: com ahir també avui, qui sap què en serà demà

 3. Discurs de Lluís Maria Xirinacs al Fossar de les Moreres (11/09/2002)

 4. Declaració de Lluís Maria Xirinacs davant del jutge

 5. Suport a Lluís Maria Xirinacs

 6. Altra volta detengut el vell lluitador català Lluís Maria Xirinacs

 7. Partits i associacions es manifesten a favor de Xirinacs

 8. Amics i amigues d’en Lluís Maria Xirinacs

 9. La CUP demana la llibertat de Lluís Maria Xirinacs

Altra volta detengut el vell lluitador català Lluís Maria Xirinacs

CIL | 25 Octubre, 2005 17:17 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Com en el temps fosc del franquisme, avui matí -25/10/2005- la policia ha detingut a Barcelona Lluís Maria Xirinacs, de 74 anys d’edat, ex-senador durant la transició, antic sacerdot, candidat al Nobel de la Pau els anys 1975, 76 i 77, conegut per la seva defensa de la pau i dels drets dels Països Catalans.

Segons les informacions facilitades per VilaWeb, el vell lluitador Xirinacs ha estat detingut a la comissaria de la policia del carrer Nou de la Rambla de Barcelona.

Tot indica que ha de ser portat davant del jutge que estudiarà si decreta el seu ingrés a la presó.

S’espera que l'avançada edat i el seu estat de salut impedeixin l'entrada en presó de l'home que encarna en si mateix i simbolitza com ningú la lluita antifranquista per l'amnistia, la llibertat i la independència dels Països Catalans.

Els comentaris surten a farfallons:

Com és possible que, en aquestes alçades del segle XXI, s’hagi de tornar a fer anques enrera en tot allò que comporta la llibertat d’expressió i manifestació?

Per quines cinc-centes s’ha de perseguir fins a la mort, en una etapa considerada democràtica, gent com Xirinacs que no fa altra cosa que defensar, amb l’única eina de què disposa –la paraula- les seves més fermes conviccions democràtiques a favor de la llibertat i la independència dels pobles?

Per quines cinc-centes s’arriba a tolerar, fins i tot a enaltir, en la mateixa etapa qualificada com a democràtica, una altra gent que no solament es nega a condemnar el franquisme, sinó que n’engreixa fundacions que porten el nom i l’ideari del dictador?

Per quines cinc-centes s’ha de consentir, de manera tan passiva com enervant, totes dues situacions alhora?

Tant de bo que aquesta darrera i recent detenció del vell lluitador Lluís Maria Xirinacs contribueixi a incrementar el nombre de gent jove que s’apunti al carro de la lluita pacífica i democràtica pels mateixos ideals que ell sempre ha defensat aferrissadament tot al llarg de la seva intensa vida.

Al cap i a la fi, el motiu fonamental pel qual aquest home fa tanta nosa a segons qui no és cap altre que el de sempre:
Haver-se entossudit, durant tota la seva vida, a ser un d’aquells catalans que s’ha pres seriosament la tasca de mantenir-se fidel al “siau qui sou”.

La revista Comunicació, oblidada pels mitjans de comunicació

CIL | 19 Octubre, 2005 11:28 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Tots els mitjans de comunicació local hi havien estat convocats.

Es tractava de fer la presentació pública d’una revista.
Una revista que, com poques entre nosaltres, ha arribat al número 113.
Que duu per títol COMUNICACIÓ. Revista del Centre d’Estudis Teològics de Mallorca.
Que surt publicada amb una periodicitat anual de tres números.
Que s’edita a Mallorca des de l’any 1974 ençà.
Que es publica íntegrament en català.
Que recull idees i opinions de gent que pensa i treballa per una Mallorca millor.
Que es presentava a la Biblioteca Diocesana.
Que ha servit de punta de llança dels sectors més progressistes de l’església catòlica mallorquina.
Que...

A la vista de l’absència total de mitjans de COMUNICACIÓ que hi compareixen, es veu ben a les clares que hi ha notícies, temes, assumptes, convocatòries... que no interessen als responsables d’aquests mitjans de comunicació amb què compta Mallorca.

Tot i amb això, s’ha de dir que es tracta d’una molt bona notícia:
Amb motiu dels 25 anys de la creació del Secretariat diocesà Justícia i Pau per decret del bisbe Teodor Úbeda, s’ha volgut dedicar un número monogràfic de la revista Comunicació precisament a aquests 25 anys de Justícia i Pau de Mallorca

Un número monogràfic que esdevé un vertader Clam profètic contra les injustícies, que recull una extensa Memòria d’activitats realitzades, i que presenta unes Noves i velles situacions de pobresa al nostre entorn més immediat.

Sortosament, la gent que hi treballa s’hi ha afanyat - i sens dubte continuarà afanyant-s'hi- sense parar gens ni mica d’esment al que diran o faran veure els mitjans de comunicació –molt més enfrascats a traure a rotlle ‘aquells qui paguen amb euros’ que no aquells qui donen i ofereixen informacions que poden resultar enriquidores socialment-.

Per a més informació, podeu enllaçar amb Mallorca eurafricamericanitzada, drets humans + justícia i pau

Una altra veu d'església, davant portes tancades a Ceuta i Melilla

CIL | 11 Octubre, 2005 07:56 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

No podem callar davant els recents esdeveniments de Ceuta i Melilla, que clarament demostren com multituds d’immigrants sofreixen, en carn pròpia i exposant la pròpia vida,la greu injustícia del mal repartiment existent avui en el món.
Ens sentim germans i germanes de les persones més desvalgudes i ho volem expressar amb els pocs mitjans que tenim a l’abast.
Sentim la veu que crida “On és el teu germà?” i, conscients del deure de solidaritat, recordam que tots i totes som guardians dels nostres germans.

Actualment la situació de fam i pobresa és desesperada a molts països d’Àfrica, malgrat alguns d'ells tenen immenses riqueses naturals.
No basten solucions a mitges o només bones paraules.
Calen solucions valentes i radicals.
Avui al món hi ha prou riquesa i mitjans suficients per permetre una vida digna als més de sis mil milions d’habitants del planeta.
Manca, emperò, la justa distribució dels béns que ja tenim a la Terra; això implica canviar el sistema de vida avui existent als països rics (entre ells el nostre) i, per fer-ho, necessitam audàcia, austeritat, generositat i esperança.

Des d’aquesta perspectiva ens atrevim a reclamar:

 1. Una anàlisi profunda de les causes i conseqüències de la present situació.
 2. - Un canvi d’actitud, personal i comunitari.
 3. - Una aplicació adient, ja des d’ara, de mesures correctores.
 4. - Una implicació radical i decidida dels governants: locals, estatals i europeus.
 5. - Una nova i eficaç Organització de Nacions Unides.

En resum, ens cal construir entre tots —malgrat això és avui encara utòpic— una altra forma de vida.

No podem deixar de sentir la veu dels joves negres que, com a nous profetes, des del desert africà reclamen amb les seves vides: “Aplanau els camins”.
Dissortadament no trobam tampoc en aquesta ocasió la veu de la jerarquia eclesiàstica que ens orienti i animi; es troba massa atrafegada en qüestions que a nosaltres ens semblen molt menys importants.
Cercam la Bona Nova de Jesús de Natzaret perquè ens sigui llum i força per poder construir —juntament amb totes les persones que ja ho fan— els canvis necessaris dins la societat on vivim perquè aquest món nostre pugui esdevenir un món de pau, amor i justícia realment per a tothom.

Mallorca, 11 d’octubre de 2005

Plataforma "UNA ALTRA VEU D'ESGLÉSIA":

* Capellans Casats,
* Comunitats Cristianes de Mallorca,
* Creients i Feministes,
* Cristians pel Socialime,
* Drets Humans de Mallorca,
* Forans i Creients,
* Fundació s’Olivar,
* Gais Cristians,
* Justícia i Pau.

D’altres enllaços a manifests de creients:

- Situació de creients catòlics a l’Estat espanyol (2 desembre 2004) :
1. Arc-46
2. Justicia i Pau de Menorca
3. Manifest crític amb la jerarquia eclesiàstica
4. Justícia i Pau de Menorca

- Situación de creyentes católicos en el Estado Español (2 diciembre 2004):
1. Comunidades
2. Diario del Arco Atlántico
3. Boletín Incidencia y compromiso (Panamá)
4. Iglesia abierta
5. Eclesalia. Informativo

- Creients i feministes
Quan les dones es senten creients i feministes

- Colectivos católicos de Mallorca:
Catorce colectivos de la Iglesia Católica en Mallorca

Una petita gran alegria més

CIL | 10 Octubre, 2005 11:32 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

A vegades fa la impressió que, de bones notícies, ja no ens en queda quasi cap per rebre.
Pot semblar-ho.
Sobretot si hom deixa d'afanyar-se a romandre en contacte directe i freqüent amb certes realitats que en proporcionen, i que no acostumen a sortir publicades als grans mitjans de comunicació.

És el cas que ens arriba des de Jacareí, Sao Paulo, Brasil.
Es tracta d'una notícia relacionada amb una petita gran victòria popular, aconseguida per companyes i companys que lluiten aferrissadament en defensa de la terra, des de l’MST (Moviment de Treballadors Rurals Sense Terra).

N’és un exemple el correu que arriba al president de la Comissió Sectorial de Moviments Socials d’ERC, Andreu Camps i Figuerola.
L’hi ha enviat Julio.
Aquest company brasiler li fa a saber:

“Amb molta d’alegria, dia 7 d’octubre, just quan commemoram la Setmana Che Guevara, rebem la notícia amb la qual el Jutge de Dret notifica que queda lliurada a l’INCRA (Institut Nacional de Colonització i Reforma Agrària), i a la vegada a l’MST, la possessió definitiva de la hisenda Curumirin de Tremembé, ocupada per famílies amb el nom d’Olga Benario.
És un fet molt important, perquè significa que s’ha aconseguit una gran victòria enfront de les oligarquies d’aquest país.
Així que estam molt contents, i això ens anima en la nostra caminada…”

No hi ha dubte que, en aquest món nostre, hi ha molta gent humil i modesta que no es cansa de lluitar pel que considera que són els seus drets, i que aconsegueix de vèncer els grans obstacles que li aixequen al davant els que pretenen esdevenir sempre i en tot "els poderosos".

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb