p i c a l s u d

Espai ocupat per qui, amb una mica de seny i no poc ímpetu, pretén contribuir modestament, des de Mallorca estant, a enfortir i consolidar uns Països Catalans lliures i sobirans, cultes i republicans, solidaris amb la resta de pobles del planeta - sobretot amb els del Sud -. A càrrec de: www.cecili.cat

A l'era de fòrums, el FSMa n'avalua actuacions

CIL | 16 Juliol, 2005 11:36 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Dissabte, dia 16 de juliol, a la Casa d'Espiritualitat de Son Roca, que regenten les Germanes de la Caritat, es reuneixen representants de 14 entitats que han contribuït a la realització del II Fòrum Social de Mallorca:
Amics de la Terra / ATTAC / AAVV Felanitx / Avanç Filmacions Educatives / CGT-Balears / Drets Humans de Mallorca / Enginyeria sense Fronteres / Entrepobles / Fòrum Ciutadà / Fòrum d'Infants / REAS / STEI-i / Tambors per la Pau / Unió de Cooperatives de Treball... s'asseuen a una taula amb la finalitat d'avaluar-ne les actuacions realitzades.
Cada entitat hi fa les seves aportacions.
Des de Drets Humans de Mallorca, a més de les anàlisis i reflexions aportades, s'hi afegeix aquest escrit que convida a una reflexió seriosa sobre l'època de la història que ens pertoca viure:

Som en temps de fòrums.

En una sola mesada, de fòrums socials, n’hi ha hagut dos entre nosaltres: el de Mallorca (FSMa), a Palma; i el de la Mediterrània (FSMed), a Barcelona.
Tots dos seguint camins marcats pel Fòrum Social Mundial (FSM) iniciat a Porto Alegre (Brasil).
Ara es prepara el Fòrum Social Europeu (FSE) per a l’any vinent, a Grècia.

A què ve un increment de fòrums socials entre nosaltres?

Primerament, per pura necessitat biològica.
Tenim, la humanitat té molts problemes; surant per damunt tots, “el” problema primordial: la fam que cada any mata milions de persones, diàriament!
Sabem molt bé què és això: una de les nafres més crues, dures i cruels del nostre temps: dues de cada tres persones són miserables. D’aquestes dues persones miserables, una ja està ben sentenciada i condemnada: morirà de fam. Segur.

No gaire lluny d’aquests milions de persones miserables, una altra vintena de persones acumulen més riquesa que totes les altres plegades!
Un fort lligam uneix, les unes a les altres: la nefasta relació d’explotació i espoli, fruit del model neoliberal imposat pel sistema capitalista: en la mateixa mida amb què creix la riquesa d’uns, al Nord, augmenta la misèria i la pobresa d’altres, al Sud.

La fatídica balança!

Sense pretendre representar ningú, organitzacions i moviments socials munten llocs de trobada. On compartir visions del món. On proposar solucions reals al problema real. On posar fites al canvi profund exigit per una situació, no solament inacceptable, sinó que esdevé totalment insostenible.

Dies propicis per a l’avaluació d’aquests encontres.
Mirant el Nord: a més d’haver-hi el Vaticà i confessions cristianes a balquena, també s’aixequen altres seus imperials, com les del gran comerç i el capital.
Elements que contribueixen a farcir butxaques plenes!

Al Sud, en canvi, a més d’haver-hi la Meca, i un bon munt de vivències espirituals en perspectiva islàmica, també jauen tones i més tones de matèries primeres en espoli.
Elements que contribueixen a capficar molta més gent dins la fam i la misèria.

Sens dubte deu ser cert: l’augment de fòrums esdevé pura necessitat biològica. Però també és un clam ben fort: per més grans dosis d’higiene democràtica, aquí, entre nosaltres…

Cecili Buele i Ramis
Drets Humans de Mallorca

El poble de Maria de la Salut acull gent de Catalunya Nord

CIL | 13 Juliol, 2005 17:37 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

L’Associació Cultural Fent Carrerany de Maria de la Salut, acull els dies 14,15 i 16 de juliol l’Associació Cultural Aire Nou de Bao (Catalunya Nord), en un intercanvi d’experiències entre entitats que coincideixen en la seva feina de dinamització cultural a la seva localitat respectiva i de defensa de la cultura comuna.
El centenar de membres d’aquesta entitat nord-catalansa de Bao, són acollits els tres dies a cases particulars del poble i poden conèixer de prop persones, territori i maneres de viure de gent separada per fronteres d’estat i per la mar, però que comparteixen amb ells, llengua i identitat.
Divendres dia 15 fan una actuació castellera a Petra juntament amb els Al•lots de Llevant. Dissabte dia 16 fan una actuació castellera a la plaça de Maria, amb la seva Colla de Grallers i Castellers del Riberal, juntament amb els Castellers de Mallorca, participen en una tremponada popular i seguidament fan un correfoc pels carrers i plaça amb la seva Colla de Diables, Bruixes i Sorollosos del Riberal, com a forma d’agraïment a l’acollida que se’ls fa.
Esperem que aquest sigui el primer dels intercanvis entre les dues entitats i que la visita tengui continuïtat els propers anys.

És la grata notícia que ens arriba, gràcies a la informació tramesa per la revista de la Part Forana de Mallorca Fent Carrerany. Es mereixen que hi vagi una gentada a prendre part en totes les activitats programades a la vila de Maria de la Salut, durant tots aquests tres dies del mes de juliol.

Pressionem ZP amb PZ (Pobresa Zero)

CIL | 02 Juliol, 2005 16:47 | latafanera.cat facebook.com google.com technorati.com

Una gentada s'està mobilitzant arreu d'Europa contra les polítiques que pren el G-8.
Aquestes no fan altra cosa que contribuir a mantenir la fam en el món i col·locar milions de persones en la més esgarrifosa de les misèries.
No poques entitats i associacions illenques també s'estan manifestant a favor d'allò que va signar l'Organització de Nacions (Estats) Unides (Units) i que duu camí de convertir-se en simple paper banyat: eradicar la pobresa extrema i fer desaparèixer la fam d'arreu del món!
No s'hi conformen i reclamen dels governants dels països més enriquits mesures més contundents contra una situació que ja no pot ser considerada simplement com "un" dels problemes que afecta una part de la humanitat, sinó com "el problema" que afecta tota la humanitat sencera.

Seguint el calendari fixat al Primer Fòrum Social Mediterrani celebrat recentment a Barcelona, aquest mes de juliol es dedica a expressar públicament el rebuig a les polítiques que s'impulsen des del G-8.

Enllaç interessant:

  1. Pressiona ZP amb PZ
  2. 08. Dia quart, del Primer Fòrum Social Mediterrani, a Barcelona

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb